Cinc Cèntims De Piscologia

Páginas: 6 (1450 palabras) Publicado: 6 de octubre de 2015
Cinc cèntims de psicologia
El primer cèntim: què ens estressa? Hi han moltes coses que ens estressen, i totes tenen tres característiques comunes: l’ incertesa, el control relatiu i l’amenaça.
El segon cèntim: per què és estressant parlar el català? Parlar el català és estressant ja que es una llengua minoritària, i no saps com reaccionarà una persona que no coneixes si la parles en català.
Eltercer cèntim: que fem amb l’estrés : la gent té distintes maneres d’afrontar l’estrés. Podem distingir tres maneres per afrontar una situació estressant, la primera es l’estil passiu que consisteix en negar els fets, la segona es l’estil reactiu que consisteix en respondre i lluitar i tercera l’estil productiu.
El quart cèntim:algunes precisions imprescindibles: cap orientació al problema i al’emoció es millor que l’altre, es depent de la persona i del moment a la forma de reacciona. No podem classificar a cap persona en un estil passiu, reactiu ni productiu ja que va relacionat amb la situació i amb com és la persona.
El cinquè cèntim: un resum: En resum, les persones que parlen una llengua minoritària com ho es el català,es diu que pateixen un estrés afegit.

La Tatiana una parlantromanesa:
La Tatiana es una donà romanesa que ha anat a viure a València, ella ha après a parlar valencià, però encara hi ha gent que en comptes de parlar-li valencià li parlen en castellà ja que prové d’un altre país i això a ella és una cosa que li molesta molt, ja que ha aprés la llengua de València i ella es dirigeix a la gent en aquesta llengua. Així que a la Tatiana se li proposen unaseria de situacions quan alguna persona li parla en castellà, rep elogis per parlar català o quan s’estranyen per parlar català. En el llibre a la Tatiana li proposen una recepta per afrontar aquestes situacions: preparar-se frases estàndard per a respondre automàticament als comentaris que et són molestos o incòmodes, utilitzar sempre arguments subjectius per a explicar com és que parla català,utilitzar la comunicació no verbal per facilitar el canvi de tema quan reps elogis que et fan nosa.

Bernat, el parlant cremat
En Bernat es un noi que defense molt el català, i li molesta molt que la gent no el parli, o estigui a favor de parlar en castellà o defensar coses Espanyoles. En Bernat es empresari i més d’un cop ha tingut conflictes amb algun dels seus clients per aquest temps, igual queamb els seus amics.
A la recepta per en Bernat li proposen canvia allò que es diu a ell mateix quan comença una confrontació possible, posar el seu benestar per davant d’unes altres consideracions, actuan així també faràs més pel teu país i procura d’agafar-s’ho més com un joc; una situació en què pots fer servir eines i trucs que haurà aprés.



Miren, la parlant basca.
La Miren va vindre a viurea Catalunya, i ella abans de vindre a viure aquí va començar a aprendré a parlar el català, i poc a poc l’ha anat millorant i sempre es comunica en català. A la Miren, li fa ràbia quan alguna persona la parla en castellà i porta molts any a Catalunya i diu que no sap parlar el Català. La Miren en una vista a veure a la família al País Basc i a l’aeroport es va trobar amb un conflicte amb lacabrera del bar, ja que li va dir que no entenia el Basc que la parles en castellà i això a la Miren la va fer enfadar molt, i va demanar un full de reclamacions. A la Miren sé li recomana que en comptes de demanar el full de reclamacions li tradueixi cada paraula i li digui també en basc, per què així la dona ho sàpiga per el proper cop.
Recepta per a Miren, la miren ja te adquirides les cosesbàsiques, però una de les tècniques per a poder agafar-s’ho tot més com un joc, això li facilitarà una distància molt saludable que enfortirà la seva posició.

Tomeu, el parlant tímid
En Tomeu es Valencià, treballa com a gesto administratiu i la seva primera llengua es el català. Vius amb la seva dona i els seus dos fills. En Tomeu a vegades va a Valencia per alguna manifestació reivindicativa de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • piscología
  • piscologia
  • La Piscologia
  • Piscologia
  • Piscologia
  • Piscologia
  • Piscologia
  • la piscologia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS