citologia de tiroides

Páginas: 5 (1099 palabras) Publicado: 8 de febrero de 2015


Maneig del nòdul tiroïdal. La PAAF i el diagnòstic citològic.
M.Magdalena García Bonafé
Hospital Son Llàtzer . Palma de Mallorca

Amb la clínica i ecografia un nòdul tiroïdal ( NT ) pot arribar a ser considerat benigne o maligne, però, per l'avaluació final preoperatòria múltiples articles destaquen i estableixen com a procediment, més exacte, el diagnòstic citològic a partir de lapunció aspiració amb agulla fina ( PAAF ). La finalitat del diagnòstic citològic és reduir les ràtios de cirurgia innecessària .
La " bona praxi " rau en: la realització correcta de la PAAF per personal entrenat i millor si s'afegeixin coneixements aptes en citologia tiroïdal, l’alta qualitat de les extensions son essencials per un bon diagnòstic juntament amb la col·laboració multidisciplinària irealitzar la correlació cito-histològica. És de gran ajuda pel citopatòleg, que realitza la PAAF i la diagnòstica, conèixer la clínica i el resultat de l'ecografia, sobretot la posició del nòdul, les 3 dimensions d'aquest i la ecoestructura. Els NT es poden puncionar per palpació, amb o sense aspiració i realitzant entre 3-10 passades
La PAAF és una tècnica, demostrada en la literatura, d'altasensibilitat ( 65-95 % ), alta especificitat ( > del 95 %) amb baixa incidència de falsos positius ( 0-3 %) i de falsos negatius ( 1-6 % ) .
Referent a l'informe citològic és essencial que no sigui ambigu i que sigui d'ajuda clínica , per això s’ha de seguir un sistema ben establert amb diagnòstics estandarditzats i uniformes que facilitin la comunicació , el tractament , la correlació amb lahistologia i permetin l'ús compartit de dades ( ATA , THY , Bethesda ). El més utilitzat és el Sistema de Bethesda que recomana 6 categories , cadascuna implica un risc de malignitat i serveix de guia en el tractament :

Categoria
Risc de malignitat
Maneig
I.Insatisfactori / No diagnòstic
1 - 4 %
Repetir PAAF guiada per ECO
II.Benigne
0 - 3 %
Seguiment clínic
III. Atípies de significat incert olesió fol·licular de significat incert
~ 5 – 30 %
Repetir PAAF
IV. Neoplàsia fol·licular o presumpta neoplàsia fol·licular
15 – 30 %
Lobectomia
V.Sospitós de Malignidad
60 - 75 %
Tiroidectomia subtotal o lobectomia
VI.Maligne
97 - 99 %
Tiroidectomia subtotal
A més, aquest sistema proposa com a opcions : comentaris descriptius del citopatòleg i notes i recomanacions d'utilitat per aalguns casos que no es poden definir amb un diagnòstic estàndard.
 És prioritari que una mostra sigui satisfactòria per a la seva avaluació, de manera que s'ha establert la presència d’ almenys 6 grups de cèl·lules fol·liculars benignes amb 10 cèl·lules cadascun. Cal tenir en compte algunes entitats com lesions macrofoliculars , la tiroïditis de Hashimoto ( TH ) i lesions amb component quístic ques’ haurien de diagnosticar, encara sense l'evidència de cèl · lules fol · liculars i tenint en compte en els quists que la seva recurrència , grandària i característiques del líquid obtingut poden ajudar a establir la seva naturalesa .
A més dels diagnòstics clars de benignitat i malignitat , hi ha diverses zones " grises " on el diagnòstic citològic no és prou específic ( categories III - IV i V).
Aquestes categories representen sobretot: les lesions amb possibilitat de malignitat ( II i V ) i els tumors fol·liculars i oncocítics ( categoria IV ) .
La categoria III " Atípies de significat incert o lesió fol·licular de significat incert " és una categoria heterogènia, no suficientment definida i que admet tots els casos indeterminats com les lesions amb cèl·lules fol·liculars,limfòcits o altres amb atípia insuficient per malignitat . És un calaix en què incloure des de mostres amb artefacte que alteri les característiques cel·lulars, fins a la confusió de la cel·lularitat limfoide de la TH amb limfoma, els canvis carbimazol i radioteràpia o canvis reparatius i degeneratius (transformació, hemorràgia, pseudoquistificació ) en un goll multinodular. S’haurien de posar en...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Citologia
  • Citologia
  • Citologia
  • Citología
  • citologia
  • Citologia
  • CITOLOGÍA
  • Citologia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS