Com fer un comentari de text

Páginas: 5 (1138 palabras) Publicado: 18 de septiembre de 2012
COM FER UN COMENTARI DE TEXT!
Lectura i comprensió
1. Llegeix amb atenció el text un parell de vegades i busca al diccionari totes les paraules que no entenguis.
2. Subratlla’n les idees principals i els elements importants per al comentari. És molt útil anotar les idees al marge del text.
Anàlisi del text
3. Un cop hagis entès el sentit literal del text, comença a redactar el comentariamb una breu introducció en què seria bo que hi haguessin aquestes dades:
a. L’autor del text i una breu nota biogràfica.
b. El títol i la data d’escriptura de l’obra a la qual pertany el text, el gènere literari (si es tracta d’una novel.la, d’un conte, d’un llibre de poemes,...)
c. El corrent literari al qual pertany l’obra si el text participa de les característiques de la literatura del’època en què va ser escrit /les aportacions de l’obra a la literatura catalana/occidental.
d. Inclou el fragment dins l’obra, és a dir, si es tracta d’un conte o una novel.la, indica a quina part externa (acte o capítol) o interna (plantejament, nus o desenllaç) pertany.
4. Analitza l’estructura externa del text, o sigui, com és formalment el text que vols comentar:
a. Indica la tipologiatextual, és a dir, el tipus de text (narratiu, descriptiu, dialogat, combinació de diverses seqüències).
b. Comenta el narrador i el punt de vista.
c. Analitza les estructures lingüístiques que caracteritzin aquesta tipologia textual (morfosintàctiques i lèxico-semàntiques)
No es tracta de fer una llista de característiques lingüístiques, sinó aquelles que són interessants per al comentari(tenint en compte la intencionalitat, el tema i el to del text).
En aquesta anàlisi lingüística heu de tenir en compte que la selecció d’aquestes característiques lingüístiques i l’ús de determinats recursos retòrics (metàfores, contrastos, ....) ens mostren quin és l’estil de l’obra.
5. Analitza l’estructura interna del text, de manera que en puguis dir:
a. El tema principal i els subtemes(amor, episodis bèl·lics, ...) i com s’organitzen al llarg del text (paràgrafs, per exemple)
En el cas d’un fragment d’una novel·la s’hauria de sintetitzar el contingut del fragment relacionant-lo, si cal, amb esdeveniments anteriors i posteriors de la narració per tal de fer-lo entenedor.

Els paràgrafs i els connectors ens ajuden a determinar com està organitzat un text. Pot ser útilsintetitzar el contingut de cadascun dels paràgrafs
b. Els personatges que hi intervenen, la funció que tenen i la caracterització que se’n fa.

En el cas del fragment d’una novel·la s’ha de recórrer tant a la presentació del personatge pel que en coneixem en haver-ne llegit l’obra completa com de les característiques específiques que es puguin derivar del fragment escollit per al comentari.
c. Elmoment central de l’escena (en el cas d’un text en prosa) i la importància que té en la totalitat de l’obra.

Si s’ha escollit un fragment determinat per al comentari, segurament és perquè és important respecte de l’argument, del tema, o bé és representatiu d’alguna característica temàtica o d’estil de l’obra.
d. El to i la intencionalitat

Es tracta d’analitzar el to del fragment(humorístic, greu, crític, irònic, nostàlgic,...) i l’objectiu que segurament ha guiat l’autor a l’hora d’escriure el fragment.
Ja pots veure que aquest pas i l’anterior van molt lligats, i sovint no cal diferenciar-los, ja que es pot comentar alhora l’estructura externa i l’estructura interna. No cal comentar TOTS aquests aspectes detalladament, hem de decidir quins són més rellevants en el text queestem comentant.
El comentari no s’ha de convertir en una llista de “coses” que has anat trobant en el text, sinó que ha de ser una interpretació objectiva de la forma i del contingut del text interelacionats.
Finalment, pots escriure una breu conclusió de tot el comentari per destacar-ne les idees principals, i hi pots afegir una valoració personal, sempre defugint fórmules com ara “M’ha...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Com Fer Un Comentari De Text
  • Com fer un comentari de text 1
  • Com fer un comentari de text del mite logos.
  • Guia per fer un comentari de text
  • com fer un comentari de salvat-papasseit
  • Como Hacer Un Comentario De Texto
  • Cómo hacer un comentario de texto
  • CÓMO REALIZAR UN COMENTARIO DE TEXTO

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS