Com Ha Influït La Dictadura Del General Franco En La Situació Sociolingüística Actual De La Llengua Catalana?

Páginas: 3 (506 palabras) Publicado: 13 de mayo de 2012
Amb l’entrada de les tropes del general Franco a Barcelona s’iniciava un llarg període de persecució i repressió de la llengua i de la cultura catalana. Aquesta persecució de la llengua i de lacultura catalanes es convertí en una de les constants que va definir un règim que es basava en una filosofia totalitarista. La prohibició de l’ús del català afectava qualsevol àmbit d’ús (fora de l’estrictament privat). Per tant, afirmem que un dels objectius de la dictadura va ser l’imposició d’una situació diglòssica com a primer pas cap a la substitució lingüística definitiva.
En els darrersquinze anys de la dictadura es van multiplicar les mobilitzacions obreres i els actes de suport a la cultura catalana.
Amb la mort del general Franco, es va iniciar el període conegut com atransició democràtica, al llarg del qual s'anirien aconseguint les llibertats bàsiques, consagrades per la Constitució espanyola de 1978 on es reconeix l'existència de altres llengües en les comunitatsautònomes dins d'Espanya.
La situació actual de la sociolingüística de la llengua catalana és complexa. Encara ara, després de fortes repressions, no ha assolit la plena normalització en cap dels seusterritoris històrics. Per això, per veure la influència del franquisme analitzarem els diferents àmbits individualment.
En primer lloc tractarem el coneixement i la transmissió intergeneracional dela llengua catalana. Cal destacar que en l’àmbit educatiu després del franquisme, el coneixement de la llengua s’ha vist augmentat considerablement en els territoris de parla catalana. Tot i així,com el règim va controlar l'educació durant 40 anys i la transició cap a la democràcia va ser gradual, encara avui podem veure com gent adulta que va estudiar en èpoques del franquisme no sap escriurela llengua encara que la parla perfectament.
D’altra banda, les actituds lingüístiques i el prestigi varien molt segons el territori de parla catalana. Aquest prestigi ha anat augmentant a...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Historia llengua catalana
  • Llengua catalana. unitat 1
  • Antropologia llengua catalana
  • historia de la llengua catalana
  • La Llengua Catalana A Andorra
  • Dictadura De Franco
  • ALOMA
  • llengua catalana en el comerç i l'empresa

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS