Comentari Constitució Tanta (Valencià)

Páginas: 3 (631 palabras) Publicado: 17 de diciembre de 2012
COMENTARI:

“SOBRE LA CONFIRMACIÓ DEL DIGEST: CONSTITUCIÓ TANTA.”

Ens trobem front a un document jurídic, Constitució “Tanta”, elaborat el 16 de Desembre de l’any 533 d.C per l’EmperadorJustinià. Aquest document estava dirigit al Senat i a tots habitants. En ell, es promulga oficialment la creació del Digest amb la intenció de recopilar totes les sentències dels juristes clàssics escritesfins a la seua època, i presentar-los en una sola obra.
Abans d’endinsar-nos en el seu anàlisi, contextualitzarem a l’autor. Justinià (S.VI) fou l’Emperador de l’Imperi Romà d’Orient, quan l’Imperid’Occident ja havia desaparegut. Fou, a més, el creador dels fonaments del dret romà gràcies a la seua Compilació; formada per el Codi, el Digest i la Instituta, amb un afegit on es recopilen lesnoves lleis dictaminades per Justinià: les Novel•les. Aquesta compilació es la font més rica d’informació del dret antic, i la seua influència en el dret actual de l’Europa Occidental i Llatinoamèrica ésindiscutible.
Una vegada dit açò, podem començar amb el seu anàlisi. Un tret característic a destacar d’aquesta Constitució (i de la resta) és la importància atorgada a la religió cristiana alllarg de tot el text. Este fet és l’herència del primer Emperador cristià, Constantí, a tota la saga d’Emperadors que el precedeixen: la impregnació de les idees cristianes a les normes jurídiques. Amb laqual cosa, trobem al inici del text un encapçalament amb l’esment de “Nostre Senyor Déu Jesucrist”; junt amb l’autor: Justinià, seguit de tots els seus ‘títols’, i els receptors: el Senat i tots elspobles.
Després, el text comença amb un preàmbul on és lloa tota la feina feta per la Comissió de Tribonià: la recopilació, purificació i manipulació (interpolació) de tot el material jurídic creatfins a eixe moment. També s’exposen les indicacions de com realitzar de manera correcta la Compilació Justianiana, per tal l’elaborar un dret amb sentit pràctic indiscutible, és a dir, un únic dret...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentari De Text De La Constitucio De 1812
  • Comentario De Mapas Valencia
  • comentario mapa urbano de valencia
  • Comentari De Text En Valencià
  • Comentario plano valencia Pau
  • LLotja de València Comentari Art
  • Comentario del plano de valència
  • Comentario de los planos urbanos de Valencia y Alicante

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS