LLotja de València Comentari Art

Páginas: 5 (1127 palabras) Publicado: 24 de marzo de 2014
 Llotja de València
L'edifici s'adapta a un solar rectangular. Vista des de la plaça del Mercat, la part dreta de l'edifici correspon a la llotja pròpiament dita, també coneguda com la Sala de Contractació o el Saló Columnari; a la seva esquerra s'alça la torre central , de tres cossos, emprats per capella (el cos de baix) i presó (els dos de dalt). Encara més al'esquerra hi ha el cos de tres plantes del Consolat de Mar, que s'hi afegí posteriorment. El Pati dels Tarongers articula les tres zones de l'edifici, que ocupen més de dos mil metres quadrats en total.
La Llotja de València destaca per la riquesa de la decoració flamígera a les finestres, per les portes monumentals amb arcs conopials i per les petites escultures i les 28 gàrgoles, sovint ambescenes satíriques o obscenes. A més, hi ha profusió d'escuts amb els quatre pals del Rei d'Aragó, entre els quals destaquen el de la clau de volta central de la Sala de Contractació i, sobretot, els que es troben als cantons de les places del Mercat i del Doctor Collado, envoltats d'àngels.
La Sala de Contractació, realitzada entre 1483 i 1498, es divideix en tres naus longitudinals i cinc naustransversals , amb volta de creueri sostinguda per vuit columnes helicoïdals i setze pilastres del mateix tipus que sustenten les voltes. De les columnes helicoïdals, d'11 metres d'alçària, ixen feixos de nervis que s'estenen sobre trams quadrats a la mateixa alçada i són quasi voltes bufades (esfèriques). Aquesta geometria esfèrica permet la multiplicació de nervis i de claus; els nervis formen unadoble retícula per tram reforçada amb nervis diagonals en cada quadrat. Les claus arriben al nombre de nou per tram.
A la Sala de Contractació s'accedeix per unes portades formades per arcs conopials disposats entre estirats pinacles, tant a la façana principal com a la posterior . Aquests portals es formen amb feixos d'esveltes canyes prismàtiques rematades per agulles florides. Així mateix, hiha dues portades laterals més, una que obri al carrer de Pere Comte i una altra al Pati dels Tarongers.
Des del Saló Columnari hi ha una escala de caragol per accedir a la torre. Aquesta escala està formada per un caragol d'ull obert amb l'helicoide arestós, on el moviment de la pedra pareix conformar una arquitectura de fum. Aquesta escala, per la qual s'accedeix a les sales superiors de latorre, comptava originalment amb 110 graons, però en la restauració duta a terme se li n'afegiren 32, car es considerava que la torre havia quedat inacabada. L'escala que puja a la torre fa un total de quasi 26 metres d'alçària.
La planta baixa de l'edifici era la capella ,la qual compta amb una volta de creueria estrelada ben original. Aquesta volta consta de huit petites claus amb escuts de laciutat i àngels músics alternant-se i envoltant una imatge de la Mare de Déu de la Misericòrdia, que es troba a la clau de volta central.
Un altre dels elements de la Llotja és el seu jardí, l'anomenat Pati dels Tarongers, al qual s'accedeix a través de la porta ponentina de la Sala de Contractació, plena de detalls escultòrics sorprenents. És un espai tranquil i relaxant que compta amb diversostarongers i xiprers i amb un safareig en forma d'estrela de huit puntes. Al seu voltant, hi ha uns bancs de pedra.
d) La Llotja de la Seda, Llotja de València o Llotja de Mercaders és un edifici civil d'estil gòtic valencià tardà situat a la plaça del Mercat de València.
En una primera planta, es troba la Cambra Daurada. S'hi accedeix a través d'una escala monumental de carreus des del pati delsTarongers. Aquesta cambra està ornamentada per un sostre rescatat de l'antiga Casa de la Ciutat en ser aquesta enderrocada durant el segle XIX. Aquest sostre, de fusta policromada té centenars de peces de caràcter zodiacal, bèl·lic, grotesc, quimèric, vegetal, musical i heràldic, com ara l'escut de la ciutat de València (el cairó amb els quatre pals) que es repeteix desenes de vegades.
El fris...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • llotja de valencia
  • Comentario De Mapas Valencia
  • comentario mapa urbano de valencia
  • Comentari De Text En Valencià
  • Comentari Constitució Tanta (Valencià)
  • Comentario plano valencia Pau
  • Comentario del plano de valència
  • comentario Art.2 constitucional

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS