Comentari De Text Batxillerat

Páginas: 19 (4634 palabras) Publicado: 21 de noviembre de 2012
COMENTARI DE TEXT
A, Capacitat d'anàlisi i síntesi (COHERÈNCIA) 0.-Introducció l.l.-Tema l.2.-Temes secundaris l.3.-EL títol 2.-Resum 3.-Organització del text 3.l.-Delimitació de les parts constitutives del text (= Estructura interna) 3.2.-Progressió temàtica 3.3.-Tipologies estructurals (= Estructura temàtica) B. Comentari sobre el contingut (ADEQUACIÓ I COHESIÓ) B) Caracterització del text1.-Àmbit d'ús. 2.-Tipus de text. 3.-Gènere 4.-Finalitat comunicativa 5.-Varietat lingüística 5.l.-Variació diatòpica 5.2.-Variació diastràtica: dialecte social 5.3.-Variació diafàsica: registres (més formal - menys formal) 5.4.- Llenguatge general/ llenguatge d'especialitzat 6.-Polifonia i intertextualitat 6.l.-Polifonia 6.2. -Intertextualitat 7. –Pressuposicions 7.l.-Pressuposicions pragmàtiques7.2.-Pressuposicions lingüístiques 8.-Funcions lingüístiques predominants. 9.-Modalitat oracional, modalització i impersonalitat 9.1.-Modalitat oracional 9-2.-La impersonalitat 9-3.-La modalització 10.-Mecanismes de cohesió lèxica 10.1.-Relacions referencials 10.2-Relacions de sentit 11.-Mecanismes de cohesió gramatical ll.l.-La dixi. (jo/tu-ara-ací) ll.l.a-Dixi personal 11.1.b.Dixi social 11.1.c-Dixiespacial 11.1d-Dixi temporal ll.2.-La referència fòrica o mecanismes anafòrics de cohesió 12.-Mecanismes de connexió 12.l.-Connectors textuals l2.2.-Connectors gràfics B2) Valoració personal B2.1.- Valoració sobre el text B2.2.- Judici personal sobre el tema o els temes tractats

A. CAPACITAT D'ANÀLISI I SÍNTESI (COHERÈNCIA) O.-Introducció. Podem començar amb una breu introducció —d'un parellde línies, per exemple— aprofitant el títol, el tema principal, el contingut, la coneixença de l’autor, etc. Si ens convé, podrem enllaçar aquesta introducció amb la valoració final del nostre comentari.

l.-Establiment del tema o els temes de què tracta el text. Veure si pot inferir-se del títol o d'altres elements paratextuals (fotos, elements subratllats i altres aspectes tipogràfics).l.l.-Tema1. = Eix temàtic: un Sintagma Nominal, una frase, un mot, sovint de caràcter abstracte i genèric. 1.2.-També pot haver-hi temes secundaris (motius secundaris). Hem de tenir en compte els elements paratextuals2, que són els que acompanyen al text, i que poden donar pistes sobre el tema. El principal element paratextual és el títol. 1.3.-E1 títol pot ser: a) temàtic. Títol que concentra la ideafonamental del text, bé de manera total o parcial. Podem distingir entre: o temàtic ("La guerra d'Iraq, una guerra colonial pel petroli"). Típics deis textos expositius per a introduir la informació de manera clara ("La variació lingüística", "Conflicte lingüístic i disgregació "). o parcialment temàtic ("Tecnologia "). b) remàtic. Títol que presenta una relació amb el text que no és temàtica, sinóque es tracta d'una metàfora, una metonimia, una relació causa-efecte, una paròdia del contingut, etc. ("Massa hipotèrmia ", "Em sent indi", "Pena de motí a Enrique Iglesias ").

2.-Realització d'un resum del text on l'estudiant ha de mostrar que ha entés el text i sap destriar les idees principals de les secundàrles. ______ ______ 2.1.-Hem de fer un resum3 (=argument =contingut =assumpte) ambles nostres própies paraules. En el resum no hem d'incloure necessàriament el tema, ja que són conceptes distints.

1 Hem de procurar expressar el tema en un máxim de 9 o 10 paraules. D'una banda, si és massa llarg potser
s'assemblarà massa al resum í d'altra banda, amb només un o dos mots, difícilment podrem definir l'eix temàtic.

2 Hi ha altres elements paratextuals que poden ajudar atrobar el tema, però que no solen aparéixer en els textos que comentarem, com ara fotografíes o il-lustracions, elements subratllats o altres aspectes tipogràfics (grandària, color o tipografía) que tractarem en l'apartat corresponent. 3 Per exemple, en un máxim de 9 o 10 línies, més o menys una quarta part del text a comentar.

3.-Delimitació de les parts constitutives del text. Analitzar la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentari De Text Batxillerat, P22 Historia De La Filosofia (Edebé)
  • Comentario de texto
  • Comentarios de texto
  • Comentario De Texto
  • comentario de texto
  • Comentario De Texto
  • comentario de texto
  • COMENTARI DE TEXT

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS