Comentari De Text: El Radicalisme Lerrouxista

Páginas: 3 (663 palabras) Publicado: 1 de junio de 2012
Comentari de text:
EL RADICALISME LERROUXISTA


Aquest fragment té un caire subjectiu on es reflexa un procés històric i, per aquest motiu, és un text històric-literari. El text es situa durantel regnat d'Alfons XIII, concretament l'any 1906, a Espanya, i va ser escrit pel republicà Alejandro Lerroux.

Alejandro Lerroux García(1864-1949), va basar la seva ideologia en el patriotismeespanyolista i l'anticlericalisme. Fou President del govern espanyol durant la Segona República. Es va llicenciar en Dret va ser seguidor de Ruiz Zorrilla i va militar des de jove en el republicanismeradical. Va practicar un estil periodístic demagògic i agressiu en les diverses publicacions que va dirigir, com per exemple El País, El Intransigente o El Radical.
Les campanyes del seu diari vanproduir disturbis de caràcter antimilitarista i anticatalanista, contrarestats per fortes reaccions d'altres sectors oposats.
El seu discurs populista i anticlerical, així com la intervenció en diversescampanyes contra els governs de la Restauració, el van fer guanyar el sobrenom de "l'Emperador del Paral·lel" per la popularitat i influència que tenia en els mitjans obrers de Barcelona, que vanacabar constituint la base d'un electorat fidel. Va ser triat diputat per primera vegada el 1901; i de nou el 1903 i 1905, en les candidatures de la Unión Republicana que havia contribuït a formarjuntament amb Nicolás Salmerón. L'adhesió d'aquest cap a la coalició Solidaritat Catalana el 1906, va dur Lerroux a separar-se'n i a formar el Partido Republicano Radical, el 1908, i a encapçalar la lluitacontra la llengua i cultura catalanes.
Del seu nom deriva la paraula lerrouxisme que, a més del moviment polític propi del “Partido Republicano Radical”, fa referència a tota política demagògica,espanyolista i anticatalana.
Aquest article destaca l'anticlericalisme que s´accentuà a partir dels Fets del Cu-cut (1905) per a contrarestar l´empenta de la Solidaritat Catalana (1906).

Per això,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentario de texto
  • Comentario de texto
  • Comentario de texto
  • Comentario de texto
  • COMENTARIOS DE TEXTO
  • Comentario de texto
  • Comentario de texto
  • comentario de texto

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS