Comentari D’un Text Històric: “Declaració De Drets De L’home I Del Ciutadà” De 1789

Páginas: 5 (1129 palabras) Publicado: 10 de junio de 2012
COMENTARI D’UN TEXT HISTÒRIC:

“Declaració de Drets de l’Home i del Ciutadà” de 1789



La Declaració de Drets de l’Home i del Ciutadà és text històric sobre les lleis, per tal de reconèixer com a drets inalienables les llibertats individuals i col·lectives. El document es va ser votat i decretat, el 4 d’agost de 1789 a París (França), per l’Assemblea Nacional Constituent.

L’AssembleaNacional Constituent estava formada pels diputats que representaven el tercer estat, els quals s’havien compromès a elaborar una Constitució que reflectís la voluntat de la gran majoria dels francesos.

Quan es va escriure la Declaració l’agost de 1789, la Revolució Francesa ja havia esclatat. Primer es va iniciar amb una revolta aristocràtica, ja que els privilegiats es van negar a pagarimpostos i van exigir a Lluís XVI que convoqués els Estats Generals. Els Estats Generals es van convocar a Versalles el maig del mateix any, presidits pel rei i els representants de la noblesa, el clero i el tercer estat. Per altra banda el tercer estat també estava descontent i van exigir la doble representació, la deliberació conjunta i el vot per persona, ja que constituïen la majoria. El quedefensaven era la idea de la sobirania nacional, que el poble pogués decidir sobre ell mateix. El monarca i una petita part de la noblesa tan sols van acceptar la doble representació, per això el juny, els representants del tercer estat es van erigir en Assemblea Nacional.

El poble de París havia sortir als carrers a donar suport als seus representat, i davant la por que les tropes del Reiempresonessin els diputats, el 14 de juliol van assaltar la fortalesa de la Bastida (París), van prendre totes les armes i es van preparar per defensar per la força el procés cap a la revolució. També, al camp es van difondre aquest ideals, en forma d’una revolta contra els senyors feudals. Sota aquesta situació, els diputats del tercer estat van redactar la Declaració.

Els ideals que es volien plasmar ala Declaració de Drets de l’Home i del Ciutadà es va organitzar per articles diferents, però que pel seu contingut es poden agrupar sota les següents idees:

- Llibertat i igualtat. Trobem l’article 1, els homes neixen lliures i iguals i tan sols poden haver-hi distincions socials fonamentades per la utilitat comuna; l’article 2, cada home té els mateixos drets que són la llibertat, lapropietat, la seguretat i la resistència a l’opressió; i l’article 4, les persones tenen llibertat fins que no perjudiquin un tercer.

- Llei i poder. Dins del qual podem agrupar l’article 3, la sobirania resideix en la nació i cap persona no pot exercir autoritat que no emani d’ella mateixa; l’article 6, la llei és la veu de l’expressió general i els ciutadans tenen dret a participarpersonalment o per representants i la llei ha de ser la mateixa per a tots; l’article 7, tan sols la llei pot acusar, arrestar i detenir; l’article 16, una societat sense Constitució és aquella en que la garantia de drets no estigui assegurada; i l’article 13, els impostos, en proporció de la riquesa de cadascun, són necessaris per mantenir la força pública i les despeses de l’administració.

-Llibertat d’opinió i pensament. Trobem l’article 10, ningú ha de ser molestat per les seves opinions sempre que no alteri l’ordre públic establert per la llei; i l’article 11, les persones són lliures de parlar, escriure i imprimir allò que desitgin.

- Propietat privada. On només podem agrupar l’article 17, la propietat és un dret sagrat i inviolable.

Tots els articles de la Declaraciópersegueixen assolir una societat lliure i igual en tots els sentits (igualtat davant d’un tribunal i llibertat de pensament i opinió). També volen aconseguir que la nació sigui qui mani i que sigui ella mateixa la que tingui la sobirania i no cap altre individu. Defensen la idea de que la llei és l’expressió de la voluntat general i que aquesta és necessària pels ciutadans, i que sols ella pot acusar,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentari de text
  • Declaració dels drets de l'home i del ciutadà
  • Declaració Dels Drets De L'Home I Del Ciutadà. Comentari De Text.
  • Comentari d'un text històric
  • Declaració dels drets de l'home
  • Declaracio Dels Drets De L Home I Del Ciutadà
  • Drets de l'home
  • Drets de l'home

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS