Comentari D'Art: Las Meninas

Páginas: 10 (2350 palabras) Publicado: 5 de noviembre de 2012
LAS MENINAS

Títol: Las meninas
Autor: Diego Velázquez
Cronologia: 1656
Tècnica: Pintura a l'oli
Suport: Sobre tela amb pinzell
Localització Museo del Prado (Madrid)
BIOGRAFIA
Va néixer a Sevilla l’any 1599 i mort a Madrid al 1660. És un dels màxims exponents de la pintura espanyola i una figura indiscutible de la pintura universal. Als 24 anys va ser nomenat pintor del rei i vacomençar a pintar retrats d’ell, de la seva família i altres quadres per decorar les mansions reals. Té un catàleg de 120-125 obres. La fama l’aconsegueix entre l’any 1880 i 1920. Va ser un gran referent per Manet, el qual defineix a Velazquez amb una frase: “ El más grande pintor que jamás ha existido”.
Aquest quadre representa una escena quotidiana on apareixen els següents personatges:
1.Infanta Margarita
2. Isabel de Velasco
3. Doña Maria Agustina
Sarmiento de Sotomayor
4. Mari Barbola
5. Nicolasito
6. Doña Marcela de Ulloa
7. Diego Ruiz Azcona
8. José Nieto Velázquez
9. Velázquez
10. Felipe IV
11. Mariana de Austria.
Tema: a primera vista sembla un retrat col·lectiu de la infanta Margarida i els seus acompanyants, però una mirada mésatenta indica que, segurament, l'objectiu del pintor era el retrat dels reis, o potser només un joc de miralls, o un al·legat a favor del reconeixement social de la figura de l'artista...
Funció: Estètica
Composició: Aparentment tancada, però oberta per la banda esquerra i també frontalment a través de les mirades de diversos personatges.
Línies compositives: Verticals i alguna diagonal quedinamitza la composició.
Els personatges en primer pla són disposats en dos grups de tres. En el central hi ha la infanta Margarida 2, filla dels reis d'Espanya, i les seves menines o dames de companyia: Maria Agustina Sarmiento 3, a l'esquerra de la noia, que li ofereix servicialment un búcar d'aigua en un plat d'or; i Isabel de Velasco 4, que a l'altre cantó la reverencia amb una lleugerainclinació. A la dreta de l'espectador se situa l'altra triada, que es compon de la nana macrocèfala Maribárbola 5, el nan Nicolasito Pertusato 6 i el mastí 7, que suporta impertèrrit la trepitjada d'aquest. Les anomalies físiques i els colors foscos dels vestits dels components d'aquest grup ressalten la bellesa i la claredat cromàtica dels vestits dels altres tres. Darrere dels petits personatges en primerterme conversen, mig amagats en la penombra, la dama d'honor Marcela de Ulloa 8 i un guardadames 9.
A l'altra banda, s'erigeix la figura escrutadora del mateix Velazquez 10, que amb una mà aguanta un pinzell i amb l'altra la paleta. La creu vermella de Santiago que duu al pit li fou afegida un cop mort per ordre del rei i és un símbol del seu propi ennobliment, pel qual lluità molt en vida,però també del de la pintura. Un gran llenç II que dóna l'esquena a l'espectador s'alça davant de l'artista. Què està pintant? Aquest és un dels enigmes sense resoldre d'aquest quadre.
La imatge dempeus i sota un cortinatge dels reis Felip IV i Marianna d'Austria es reflecteix al mirall de la paret del fons de la sala I.
L'home 12 que s'observa als esglaons d'una escala i que descorre Ies cortinesés José Nieto, aposentador de la cort com el mateix Velazquez. El gest del seu braç fa que l'espectador repari en el reflex dels reis al mirall, que d'altra manera potser passaria desapercebut. El punt de fuga del quadre es concentra en la seva silueta. Les parets de la sala estan plenes a vessar de quadres. Els que pengen damunt del mirall són còpies d'originals de Rubens fetes per Juan Bautistadel Mazo.
Recursos tècnics.-Elements plàstics: perspectiva, volum i profunditat, color, línia, dibuix , llum, ritme, ..,)
Predomini del color per damunt de la Línia, gràcies a les pinzellades soltes que insinuen les formes per tal que es componguin a distància. L’espai perspectiu i la incidència de la llum a través d'una primera finestra lateral dreta que il·lumina el grup i d'una altra...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentario Las Meninas
  • Comentari D'Art: Es Primers Freds
  • Comentari D'Art: La Pietat
  • Comentari D'Art: Escola D'Atenes
  • Comentari D'Art: El Jurament Del Horacis
  • Comentari D'Art: Villa Capra
  • Comentari D'Art: 3 De Maig De 1808
  • Comentari D'Art: Apol·Lo I Dafne

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS