Comentario De Texto

Páginas: 45 (11149 palabras) Publicado: 25 de octubre de 2012
VALENCIÀ. LLENGUA I LITERATURA. 2n DE BATXILLERAT DEPARTAMENT DE VALENCIÀ. IES LA GARRIGOSA. MELIANA

EL COMENTARI DE TEXT
Departament de Valencià IES La Garrigosa Curs 2010-2011

-1-

VALENCIÀ. LLENGUA I LITERATURA. 2n DE BATXILLERAT DEPARTAMENT DE VALENCIÀ. IES LA GARRIGOSA. MELIANA

1. LA COHERÈNCIA
1.1. El tema o assumpte El tema és l’assumpte sobre el qual versa el discurs, allòde què es parla o s’escriu. Respondrà d’una manera general a la pregunta de què tracta el text?. L’enunciarem amb una o més paraules, o amb un o més sintagmes, de caràcter general, i ens servirà per a començar el comentari i com a pas previ per determinar quina és la idea principal.

1.2. La tesi o idea principal La tesi, idea principal o eix temàtic és la idea al voltant de la qual gira tot eltext i que ens vol transmetre l’autor en escriure’l. És la idea —normalment una només— que ha dut a l’autor a escriure aquell text, aquella sobre la qual li interessava treballar i reflexionar, o simplement transmetre’ns-la. Respondrà d’una manera concreta a la pregunta què ens diu el text sobre el tema enunciat abans? La tesi l’enunciarem amb una oració completa, no ja amb una simple paraula, ihaurà de gaudir ja d’una certa concreció i ajustar-se al que diu el text analitzat. A l’hora de determinar la idea principal d’un text, formarem una oració a partir de la paraula que hem enunciat en el tema, o relacionarem amb una oració les paraules utilitzades en definir el tema. En el cas que per determinar el tema hàgem utilitzat més d’una paraula, ara en la idea principal les relacionarem. Enocasions pot ser-nos de gran rendiment utilitzar conceptes antagònics, o com a mínim oposats en el text.

1.3. Les idees o els motius secundaris En aquest apartat s’inclouen totes aquelles altres idees que se’ns transmeten pel text, però que no gaudeixen de la importància de la principal. Són les idees que, amb un caràcter secundari, adquiriran significat en relació amb la idea principal i, com aconseqüència, l’explicaran i el complementaran. Si intentem respondre preguntes com per què?, com? en quines circumstàncies s’ha produït la idea principal?, trobarem una sèrie de respostes que ens ajudaran a extraure les idees secundàries. En resum, són les idees suplementàries de què es valdrà l’emissor per introduir, explicar o complementar la idea principal o eix temàtic. De la mateixa maneraque la idea principal, les enunciarem amb oracions completes i, per altra banda, les idees secundàries presentarem de manera esquemàtica per tal que es veja clarament quantes n’hi ha. En els textos argumentatius les idees secundàries es poden correspondre amb els arguments utilitzats per l’autor per a defensar la tesi.

1.4. El resum En el resum s’ha d’elaborar, en poques línies —no més de 10—,un text totalment independent de l’original —eliminarem les referències del tipus el text diu que, el text comença que, el text segueix que o el text acaba dient que ...— en el qual haurem de mantenir totes les idees rellevants del text i, especialment, les relacions que existeixen entre elles. Podem redactar el resum del text a partir de la idea principal i idees secundàries que hem assenyalat al’apartat anterior. Això no obstant, hem de mantenir l’ordre en què aquestes apareixen al text. És convenient no copiar frases literals del text, i en cas de fer-ho resulta de gran importància utilitzar els connectors correctes, per marcar les relacions que s’hi donen. El que sí que resulta important és utilitzar els mots claus, aquells mots amb més càrrega de significat del text.

-2- VALENCIÀ. LLENGUA I LITERATURA. 2n DE BATXILLERAT DEPARTAMENT DE VALENCIÀ. IES LA GARRIGOSA. MELIANA

1.5. Els elements paratextuals En el procés de significació discursiva, cal tenir en compte que la informació no prové únicament del text pròpiament dit, sinó que existeixen altres elements paratextuals, que es troben al voltant del text, i li aporten significació: un dibuix o una fotografia pot...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentarios de texto
  • Comentario De Texto
  • comentario de texto
  • Comentario De Texto
  • comentario de texto
  • COMENTARI DE TEXT
  • Comentario De Texto
  • el comentario de texto

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS