Comparativa de libros sobre la guerra del francés

Páginas: 8 (1876 palabras) Publicado: 29 de diciembre de 2013
La Guerra del Francès


FONTANA, J; “La guerra del Francès 1808-1814”, Barcelona, Pòrtic, 2008
MOLINER, A; “Catalunya contra Napoleó. La Guerra del Francès 1808-1814”, Lleida, Pagès, 2007.


Idees principals “Catalunya contra Napoleó. La Guerra del Francès 1808-1814” (Antoni Moliner):

Aquest llibre, busca donar una visió més real de la guerra del Francès a Catalunya, sense deixarde banda els aspectes bàsics que ens ajuden a aprofundir en les qüestions més particulars. El seu objectiu és fer intel·ligible al gran públic, els esdeveniments que van viure els nostres avantpassats i la imatge que se’ns a transmès d’aquest conflicte.

Al llarg del llibre veiem com l’autor utilitza un gran nombre de documents significatius de l’època(amb els textos originals de l'èpocautilitzats al llibre es veu la realitat directa i històrica del moment) i dels historiadors especialistes per aproximar el lector a una problemàtica viscuda, tot en un estil de síntesi. És una història de la guerra del Francès descentralitzada, on apareixen els personatges importants i, sobretot, la gent del poble, que en va ser la protagonista principal.

Idees principals de “La guerra del Francès1808-1814” (Josep Fontana):

Segons el llibre, la derrota dels francesos , en la Guerra de 1808 a 1814, en els seus primers moments es va produir per la conjunció de la resistència de la població local , de poblacions com Igualada i Manresa , amb el reforç de soldats i unitats fugides de Barcelona, ​​com els suïssos.
Molts factors van confluir en aquell aferrissat conflicte , que tambécorresponia a les repercussions que el cicle de la revolucions atlàntiques va tenir a la Península Ibèrica .
Fontana els enumera:

La resistència a l'ocupació francesa es va sumar als odis acumulats des de les guerres de la Casa de Barcelona amb els angevins , la llarga crisi econòmica i institucional de l'estat de la Il·lustració i les dificultats que van crear les guerres marítimes al comerç.L'efecte devastador de la guerra es va amplificar amb la desaparició del bestiar - per requises i represàlies - que era la base del suport de l'agricultor i la recollida de collites . Més cruels que les que hi havia en batalles van ser les morts per fam, afirma Fontana .

Segons l’autor, podríem dir que va ser una guerra important per allò que va destruir i no per allò que va construir, i que vasuposar que catalans i espanyols lluitessin junts 'contra els francesos', tot i que els seus interessos aviat es tornessin a enfrontar.


Punts en comú i en contra:

Un dels punts que tenen en comú tots dos llibres es que destaquen que la guerra del francès va ser un esdeveniment molt complex que, a Catalunya, va tenir unes característiques pròpies que la desmarquen del conflicte espanyol.Clarament, hi havia una resistència i un odi tradicional contra els francesos.

Tots dos llibres son fàcils de llegir cosa que fa que qualsevol persona que estigui interessada en descobrir aquest època tan important de la nostra historia ho pugui fer. Donen una visió global de Catalunya però una de les diferencies entre els dos llibres la trobem en que, el llibre d’Antoni Moliner fa unareferencia concreta a ciutats i comarques molt mes amplia que no pas el llibre de Josep Fontana.

Tots dos diuen que la guerra del francès ha de ser interpretada com un signe clar d’espanyolitat, ja que fins al moment no havia existit una veritable comunitat de sentiments tan intensa entre catalans i el poble espanyol, degut a que lluitaven per la defensa de la mateixa causa contra l’invasor, a la qualCatalunya es va lliurar amb totes les seves forces com cap altra regió d’Espanya. Un exemple que justifica aquesta afirmació el podem trobar en les paraules d’Antoni Moliner, que diu que en el setge de Tarragona, els soldats disposats a donar fins i tot la vida no només eren catalans, sinó que també hi havien soldats andalusos, valencians, aragonesos i manxecs enquadrats en els diferents règims...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Guerra del Francès
  • Libro Francés
  • ANALISIS SOBRE EL LIBRO EL ARTE DE LA GUERRA DE SUN TZU
  • ANALISIS SOBRE EL LIBRO EL ARTE DE LA GUERRA DE SUN TZU
  • libro de frances
  • Comparaciones de libros
  • Sobre la guerra en la edad media, franco cardini, "jaime i rey y conquistador"
  • Adjetivos Comparativos y Superlativos. Frances.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS