Competencias basicas i curriculum

Páginas: 37 (9095 palabras) Publicado: 31 de mayo de 2013
Índex






















1. INTRODUCCIÓ
En primer lloc, l’objectiu d’aquest treball és realitzar una programació d’una competència determinada per a cicle mitjà de primària a partir d’una pauta de programació pròpia, justificada i adequada a la competència artística i cultural.
Recentment han estat editats per part del Departament d’Ensenyament dos documents. Und’ells tracta la competència matemàtica “Competències bàsiques de l’àmbit matemàtic: identificació i desplegament a l’educació primària” i l’altre fa referència a la competència comunicativa i audiovisual “Competències bàsiques de l’àmbit lingüístic: llengua i literatura (català i castellà), identificació i desplegament a l’educació primària”.
Aquest tipus de documents pretenen ajudar als centre al’hora de desenvolupar el currículum i les diferents competències. Els documents contenen les dimensions, les competències graduades en diferents nivells dins de cada etapa, els objectius i continguts clau que contribueixen al desenvolupament la competència, les orientacions metodològiques i l’avaluació.
A través d’aquest treball, hem pogut constatar, la difícil tasca a la qual els mestres iequips docents de les nostres escoles s’han d’enfrontar a l’hora de programar per competències. Entendre la dificultat que implica el desplegament del currículum, ens ha ajudat no ha justificar, però si a comprendre diferents pràctiques educatives que hem pogut observar durant les estades de pràcticum a les escoles.
Però, què entem per competències bàsiques?
Són molts els autors i entitats quedefineixen el concepte de competència. Una de les més clarificadores per a nosaltres seria la que ens aporta el Parlament Europeu: “Són aquelles que totes les persones necessiten per a la seva realització i desenvolupament personal, així com per la ciutadania activa, la inclusió social i el treball” i poden definir-se com “la combinació de coneixements, capacitats i actituds adequades al context”(Recomendación del Parlamento Europeo y del Consejo sobre las competénciasclave para el aprendizajepermanente, 2005). D’altra banda en Serramona ens descriu aquest concepte com “la capacitat de posar en pràctica de forma integrada coneixements, habilitats i actituds per resoldre problemes i situacions(Serramona, 2003). Per la seva banda J. Graells les defineix com “els continguts essencials que esdedueixen dels textos normatius, en concret de la Llei Orgànica d’Educació, dels decrets curriculars elaborats pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.Una competència, és la capacitat d’actuar amb eficàcia d’avant un tipus de situacions. Aquesta capacitat es recolza en diferents coneixements els quals, són condició necessària però no suficient de les competències”.
Per tant,en relació al que signifiquen les competències bàsiques hem de reflexionar sobre la competència que ens escau que és la competència artística i cultural. Però,què hem d’entendre quan parlem d’aquesta competència? La Recomanació del Parlament Europe i del Consell sobre las competències clau per a l’aprenentatge permanent (2005) defineix aquesta competència com “l’apreciació de la importància de laexpressió creativa d’idees, experiències i emocions a través de diferents medis, inclosa la música, les arts escèniques la literatura i les arts plàstiques”.
La concreció d’aquesta competència en els documents de centre, requereix d’un anàlisi profund per desglossar-ne les dimensions i subcompetències, d’on sortiran els objectius, continguts i criteris d’avaluació per tal d’adequar lesprogramacions, a aquesta nova forma de fer al centre i a l’aula.
Segons el nostre punt de vista, voldríem remarcar que malauradament, la competència que ens pertoca, sovint, sol ser un dels àmbits educatius més oblidats de l’escola. Tot i que està provada la seva repercussió formadora, els seus beneficis en quant a creixement personal en els alumnes, generalment no rep la importància que es mereix dins...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • COMPETENCIAS BÁSICAS EN EL CURRICULUM
  • LAS COMPETENCIAS BÁSICAS EN EL CURRICULUM DE EDUCACIÓN INFANTIL
  • Las competencias básicas en el currículum de Educación Infantil
  • competencias Básicas del currículum
  • Curriculum por competencias
  • curriculum por competencias
  • curriculum basico
  • Competencias Basicas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS