Competencies basiques 6 historia

Páginas: 7 (1616 palabras) Publicado: 3 de abril de 2011
ACTIVITATS D’HISTÒRIA DEL MÓN CONTEMPORANI

Act:1
* Quines són les idees principals d’aquest text? Identifica-les i situa’l en el seu context històric.

Aquest text ens explica que en aquella època, els culpables de molts problemes estaven entre la gent normal mantenint la mateixa vida que tots els altres.
Ens diu que molta gent es fica a l’església sense tenir coneixement del que aixòcomporta i moltes vegades sense cap ideologia.
El text demana que es posi la Filosofia escolàstica com a fonament dels estudis sagrats, i s’han de prendre mesures com per exemple prohibir la publicació dels mals llibres.
Context històric: 1907 , pontificat de Pius X, condemnava el modernisme, i prohibia a la democràcia cristiana italiana la participació en la política.

* Contra qui escriuaquesta carta Pius IX?

Aquesta carta l’escriu en contra de la gent que es fica a l’església per semblar innocent, i que en realitat no té cap mena d’ideologia ni de creences religioses, i critica aquest fet.

* Quina mena d’actitud es respira en el text: d’obertura o de defensa? Per què?

Es respira una actitud de defensa, perquè diu que s’han de prohibir moltes coses que no sónlògicament morals, i que només segons quina gent pot formar part de l’església.

* Torna a llegir les pàgines d’aquesta unitat didàctica corresponents a l’apartat <<Les religions i la nova societat>>, i exposa a grans trets l’evolució de les principals religions (judaisme, cristianisme i islamisme) durant la primera meitat del segle XX.

Judaisme: Els jueus van viure a Europa fins l’any70dC, quan van ser expulsats d’Israel per l’emperador romà Tit.
Es fa creure que els jueus van fer crucificar a Jesús, i per tant, això fa que els jueus hagin de viure en guetos a les ciutats i a ser objecte de les ires populars en èpoques de crisi.
Durant el darrer terç del segle XX, molts jueus van evolucionar cap al liberalisme i es van integrar en la vida quotidiana dels països on vivien,participaven en el món dels negocis, de la indústria, de la cultura i de la política.
A Rússia, des del 1881 els jueus van ser víctimes del pogrom, persecucions que van provocar molts morts. A partir d’aqui, fins la fi de la segona guerra mundial, va predominar un corrent d’opinió que presentava els jueus d’una manera difamatòria. Se’ls considerava estrangers indesitjables i se’ls acusava departicipar en una conspiració internacional per sotmetre els països cristians, i moltes famílies jueves van emigrar als Estats Units.
L’antisemitisme va fer que una part de la comunitat jueva fos partidària de trobar un territori nacional propi on poder fundar un Estat independent (sionisme). L’any 1903, la Gran Bretanya va reconèixer el poble jueu com a nació, i el 1917 lord Balfour es va comprometrea crear una llar nacional per a la comunitat jueva a Palestina. L’emigració de jueus a Palestina va augmentar arran del pogrom rus; aquests immigrants van anar desenvolupant la cultura jueva en territori palestí, van imposar l’hebreu com a llengua vehicular a les escoles, van muntar fabriques i van fundar ciutats.
Això va originar conflictes amb la comunitat àrab que es va revoltar contral’ocupació jueva.

Islamisme: Durant la primera meitat del segle XX, l’islamisme va experimentar una revifada important, ja que, per als pobles sotmesos a la colonització occidental, era una manera de preservar la seva identitat cultural. La seva expansió per centre del continent africà data d’aquella època.

Cristianisme: Abans del 1914, la jerarquia eclesiàstica va manifestar una viva oposició a lesnoves idees filosòfiques, polítiques, i científiques. Durant el pontificat del papa Pius IX va condemnar el liberalisme, el nacionalisme, el socialisme, el comunisme i l’autonomia de la societat civil. El successor de Pius IX, Lleó XIII va denunciar en l’encíclica els excessos del capitalisme i va defensar la necessitat de trobar noves relacions, fonamentades en la justícia i l’equitat, entre...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Competències bàsiques
  • competències bàsiques
  • Les Competencies Bàsiques
  • Competencies basiques. programacio
  • Competències bàsiques Biologia Tm1 llibre Santillana
  • La introducció de les competències bàsiques al currículum.
  • Competències bàsiques al currículum
  • cuestionario de historia 6° grado

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS