Comunitats D'Aprenentatge

Páginas: 5 (1016 palabras) Publicado: 31 de octubre de 2012
COMUNITATS D'APRENENTATGE

Objectius

Conèixer la significació de “l'educació expandida” i la revisió del procés d'ensenyament-aprenentatge que es proposa.
Conèixer les Comunitats d'Aprenentatge

Procediment

a) Lectura del document:

Sáez, Cr. (2011). La educación sale del aula. La Vanguardia 29-Gener-2011
Adreça: http://www.scribd.com/doc/48051071/educacion-expandidaRespondre a les següents preguntes:

1- Què és l'educació expandida?

Per a Tíscar Lara, vicedegana de Cultura Digital de l'Organització Industrial (EOI) “el concepto de educación expandida engloba las nuevas formas de educación que incorporan y se adaptan a los procesos sociales que ha traído consigo internet, como la nueva cultura digital, que se basa en la organización en red, el trabajo enequipo, el copyleft-licencias que permiten que cualquier usuario use, modifique y redistribuya un trabajo, siempre que se mantengan estas mismas condiciones de utilización y difusión-. Procesos que hasta ahora quedaban fuera de los sistemas educativos convencionales”.

Amb l'educació expandida l'alumne, consumidor de contingut, deixa de tenir un paper d'observador passiu per convertir-se enprotagonista actiu; ja que crea, opina, comparteix coneixement, participa, es relaciona en la red...I aquesta forma d'aprendre es molt més natural, que va més enllà de l'aula ja que cada vegada disposem de més formes d'accedir al coneixement.

2- Quin haurà de ser en un futur el paper del docent?

Per Pedro Jiménez, del col · lectiu Zemos 98, expert en cultura digital: "la tecnologia ens ha fetadonar-nos que el coneixement no resideix de manera tradicional en un professor que sap molt i que aboca aquests coneixements en una mena de got que cal omplir, que són els alumnes, sinó que els processos de comunicació i d'educació, d'interacció, són ara molt més oberts, més participatius i informals ".

També hem de tenir en compte que bona part del nostre aprenentatge passa fora de l'escola,l'institut o la universitat. Encara que de vegades no ho identifiquem com educació, tot allò que ens passa fora del que nosaltres denominen “àmbit d'educació” també ens educa.

En la societat en què ens trobem els educadors han de tenir un paper de mediació entre els coneixements i l'alumnat, ajudar als estudiants a formular les preguntes adequades, més que intentar resoldre quines són lesrespostes correctes.
Però no hem d'oblidar que tant les escoles com els professors seguiran sent essencials, tot i que hauran de reformular els seus valors. Els professors ja no podran controlar el coneixement que adquireixen els nens, però els han de donar eines perquè puguin obtenir i analitzar informació de forma intel · ligent, per així convertir-se en millors alumnes i membres de la comunitat.3- Què es proposa que es faci a l'aula?

Des del moment en què podem accedir al coneixement per vies molt diferents, algunes fins i tot millor que la del professor, des del moment en què les millors universitats del món pengen vídeos amb els seus cursos; des d'aquest moment hem de tenir clar que les aules ja no tenen un sentit estrictament cognitiu . L'aula té sentit per a una bona classemagistral, que sintetitza, identifica problemes, et mostra punts de vista, et guia. Ara tindria més sentit que la docència es basés en unes quantes classes i que la resta del temps servís per a altres coses, com establir relacions, desenvolupar projectes, aprendre a treballar col · laborativament.
Els professors a l'aula han d'ensenyar als alumnes a treballar en equip, a entendre l'altre, a comprendrequè els hi passa a ells mateixos i a resoldre conflictes. Hauran de donar-los eines perquè es formin com a persona, com a individus més solidaris, cooperadors, responsables, autònoms i, sobretot, feliços.

b) Lectura dels documents:

Secretaria de polítiques educatives (2010). El projecte de comunitats d'aprenentatge a Catalunya. Generalitat de Catalunya: Departament d'ensenyament...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comunitats D'Aprenentatge
  • Les comunitats d'aprenentatge
  • COMUNITATS AUTÒNOMES
  • estrategies d'aprenentatge
  • MÈTODES D'APRENENTATGE PSICOLOGIA
  • Puzle, Mètode d'Aprenentatge Col.Lectiu
  • motivació i tècniques d'aprenentatge
  • Visió Dominant Dels Objectes D’aprenentatge

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS