Comèdia de l’olla

Páginas: 4 (841 palabras) Publicado: 8 de marzo de 2011
COMÈDIA DE L’OLLA de Plaute:

I.-trama:
Euclión, un vell avar, troba una olla plena de diners i viu en el costante terror que li siga robada. De fet és descoberta i robada per l’esclau deLicónide, jove enamorat de la filla del vell; però la xica és promesa a un vell benestant, Megadoro, que té intenció d’esposar-la també sense dot. Quan al desesperat Euclión va veure recuperada la seua olla,consentirà la boda entre el jove i la seua filla, feta mare feia temps pel mateix Licónide.

II.- El pròleg:
La comèdia presenta un pròleg que apareix com un monòleg extern a la comèdia pròpiament,perquè el personatge que participa no és coherent amb els altres personatges. Açò té una triple funció que està directament lligada al cos de l’obra, l’extensa posició d’esta part implica la seuafinalitat introductiva. La trama de la comèdia està ací preanunciada, buscant l’interés i la curiositat dels espectadors. Són revelats els nuclis centrals, com els embolics amorosos entorn de la xica il’interés per l’olla amb l’or. En segon lloc, esta primera part servix per a presentar breument els personatges principals, de manera que quan ells isquen a l’escenari, tindran ja una personalitat jadelineada i el públic podrà comprendre i apreciar millor tots els efectes que cada diàleg i cada comportament genera en cada context particular. Ací vénen resumits alguns fets que durant la comèdia nos’expliquen o són només mencionats; per exemple només en el Pròleg es parla de la trobada entre els dos jóvens durant la vigília en honor de Ceres (Deméter). També la història de l’olla en els anysprecedents, per tindre una importància marginal, es revela només en este primer monòleg amb el fi principal d’enquadrar l’escenari en què es desenrotllarà la comèdia.

III.- Personatges

1/Principals:Euclión: representa el típic personatge del vell avar; esta característica seua principal, com succeïx sovint en la comèdia, és engrandida per a convertir-la còmica, en el moment que el...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comedia De l'Olla (Inacabado)
  • la comèdia de l'olla
  • Comedia
  • Comedia
  • comedia
  • Comedia
  • comedias
  • Comedias

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS