Conducció Temerària

Páginas: 9 (2214 palabras) Publicado: 24 de octubre de 2012
1. INTRODUCCIÓ
En els últims anys, hi ha hagut una forta reacció social vers la conducció sota la influència del alcohol o substàncies tòxiques, els estupefacients, i les substàncies psicotròpiques. Una prova empírica són els nombrosos anuncis televisius promovent que no s'ha de conduir si s'ha begut alcohol o s'han pres substàncies que poden afectar a les capacitats dels individus, la creacióde plataformes ciutadanes voluntàries com el "Ponle freno" que lluita per millorar la seguretat vial a través de campanyes de sensibilització, les nombroses sessions informatives i educatives que es duen a terme en els centres educatius per conscienciar als joves, entre d'altres.
Aquesta reacció social no és causal, sinó que és fruït d'unes estadístiques alarmants, doncs en els mitjans decomunicació i la premsa, quasi tots els dies ens informen d'accidents produïts per aquesta causa. D'acord la DGT (Direcció General de Tràfic) de cada 100 accidents, entre 30 i 50 accidents estan relacionats amb l'alcohol, doncs, a Espanya moren cada any, unes 1.500 persones aproximadament, i 50.000 resulten ferides per aquesta causa. En relació, als accidents relacionats amb les drogues, es calcula quela proporció sol ser d'un 10% dels accidents totals.
Doncs, les xifres parlen per sí soles, i per tant, la jurisprudència s'ha vist obligat a intervenir ves aquest ventall de conductes i actituds sobre el volant. De tal manera, que l'any 2010, va entrar en rigor la Llei Orgànica 5/2010 del 22 de juny, per la qual, es modificava la Llei Orgànica del 10/1995 del 23 de novembre, i per tant, elcodi penal espanyol es veu sotmès a nombroses reformes, entre totes aquestes, els delictes contra la seguretat vial.
Doncs, considero que aquesta reforma, pot arribar a ser un bon objecte d'estudi des d'un punt de vista jurídic i criminològic, i és per aquest motiu, que he decidit realitzar aquest treball sobre aquesta problemàtica social i jurídica.

2. MARC LEGAL.

2.1. Consideracionsprèvies.

En el capítol IV del Codi Penal, es regulen els articles que protegeixen la seguretat vial, entesa com un bé jurídic col•lectiu i autònom, i com un àmbit específic en el que es protegeix la vida, la salut i la integritat física de les persones.
La conducció d'un vehicle a motor o ciclomotor és un altre element comú, els conceptes de vehicle a motor i ciclomotor són dos termes normatius quees troben correctament definits, però hi ha un debat obert sobre si els tramvies, els ferrocarrils, i els vehicles navals o aeris, s'han d'incloure dins d'aquest àmbit.
Cal tenir en compte, que la conducta típica de conducció requereix el control del mecanisme de direcció del vehicle, que el motor estigui en marxa, i que sigui el que impulsa el moviment del vehicle. El control de la direcció ide la propulsió motora del vehicle poden realitzar-se per persones diferents, que no és precís que hagin obtingut l'autorització administrativa corresponent. Doncs, el autor ha de ser la persona que condueixi el vehicle a motor o ciclomotor. També, cal tenir en compte, que si un individu proporciona el vehicle a un altre, sabent que es troba sota els efectes d'alguna substància que pot afectar lescapacitats, podrà ser castigat per la jurisprudència, com a partícip.
En relació amb les causes de justificació, aquestes poden ocórrer quan hi hagi un clar estat de necessitat de conduir el cotxe, com és el cas de la sentència SAP Las Palmas 307/2009, que el conductor, tot i el seu estat, es va veure obligat a agafar el cotxe per traslladar a un malalt greu al hospital.

2.2. Reforma LO5/2010 del 22 de juny de 2010.

En l'apartat XXV de la Exposición de Motivos del texto del Proyecto, s'especifica quina és la finalitat de reformar els articles referents a la seguretat vial. Doncs, d'acord punt, aquesta consisteix en adequar la resposta punitiva al principi de proporcionalitat, donant un tracte més favorable als delites contra la seguretat del tràfic, en concret aquells que es...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Temerario
  • los temerarios
  • temerario
  • El temerario
  • CONDUCTORES TEMERARIOS
  • Fernando el temerario
  • El litigante temerario
  • Fernando El Temerario

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS