Consequencies De La Batalla De l'Ebre

Páginas: 9 (2027 palabras) Publicado: 25 de octubre de 2011
CONSEQUENCIES I CONCLUSIONS.

La derrota de l’exèrcit popular a l’Ebre accelerà la fi de la república , perquè acte seguit , s’inicià la ofensiva nacional sobre la resta de Catalunya i , en un mes i mig ( del 23 de desembre de 1938 fins el 2 de febrer de 1939 ) , s’enfonsà la resistència republicana perquè Catalunya no tenia ni forces militars , ni equipament ni moral per a seguir combatent.Franco apressa la lliçó de l’Ebre on practicà una guerra desgastant i costosíssima , i tal com reiteradament li havien aconsellat els seus assessors alemanys , preferí utilitzar la “ blitzkrieg “ o guerra llampec per acabar d’ocupar la resta de territori català .
La batalla de l’Ebre va ser doncs la ultima gran esperança de la república , i mes concretament del seu primer ministre Juan Negrínque amb aquesta ofensiva intentar demostrar a les democràcies europees que a república encara es mantenia dempeus , però un cop mes França i Anglaterra abandonaren a la seva pròpia sort al govern legítim espanyol per por a un enfrontament amb l’Alemanya de Hitler .
De fet desprès de la batalla de l’Ebre la guerra civil Espanyola podríem dir que ja havia arribat pràcticament a la seva fi ja queno es produïren atacs d’importància , tot i que a la part central de la península en mans encara de la república , aquesta contava amb un exèrcit d’uns 250.000 homes i podria haver resistit durant algun temps però la moral ja era molt baixa inclòs entre els comandaments , fet que evidencia el cop d’estat del coronel Casado i la conseqüent rendició de la zona republicana , la batalla de l’Ebredoncs va ser el final d’un govern legítim completament esgotat que en aquesta batalla va disparar la seva ultima bala.
Però la gran pregunta que tothom es fa quan parlem de la batalla de l’Ebre és perquè va ser tant limitada l’ofensiva republicana i perquè no es va poder capturar el gran objectiu de l’ofensiva Gandesa ? podem sintetitzar la resposta en aquests 6 punts :

* 1 La descoordinacióentre les tropes de la 3a divisió i la 11a brigada ( 35a divisió ) que havien d’enllaçar al km 6 de la carretera de Gandesa a Vilalba dels Arcs . En arribar tard deixaren un sector del front de 14 km al descobert , ( el compres entre la Fatarella i el km 6 ) Igualment aquella nit , aquesta mateixa brigada, en lloc d’entrar en línia a Gandesa es quedà a la carretera d’Ascó a la Venta de Camposines .Nomes la 13a i la 15a brigada de la mateixa divisió estigueren davant de Gandesa . Tropes del tot insuficients per a aconseguir ocupar-la , ja que al mateix temps tenien que cobrir un front de 7 km .

* 2 La petició que feu Tagueña , la nit del 25, de reforçar l’atac a Gandesa amb la 16a divisió , que estava en reserva , fou desestimada pels seus superiors i aquesta unitat va arribar al frontquatre dies desprès . Amb tot la negativa dels caps republicans a concentrar tantes tropes en un incert cap de pont era lògica , perquè no es coneixien amb exactitud com es desenvolupaven els esdeveniments, donada la deficiència de les comunicacions i la fragilitat dels mitjans de pas .

* 3 El dia 25 les tropes de Lister no aconseguiren ocupar Mora d’Ebre i , per tant , si els franquisteshaguessin avançat pel sector del front que els republicans havien deixat al descobert , que anava des de Morad’Ebre , Venta de Camposines i Vilalba dels Arcs ,haurien encerclat els soldats de la 35a divisió que combatien a les portes de Gandesa.

* 4 Lister es limità a complir el pla d’operacions assignat al seu cos d’Exèrcit però la resta de comandaments republicans li retragueren que , en lloc dequedar-se a les altures de Cavalls i Pàndols , no hagués tingut mes imaginació i baixat per conquerir Gandesa . Tampoc s’entén perquè no ordenà tallar la carretera de Prat de Compte a Tortosa , que estava als seus peus i dificultar, així , l’arribada de reforços franquistes.

* 5 L’ aviació republicana no aparegué de forma convincent fins al 12 d’agost Davant d’aquest fet el cap de l’aviació...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Batalla de l'ebre
  • batalla de l'ebre
  • delta de l'ebre
  • delta de l'ebre
  • Les conseqüències de la crisi
  • Batallas
  • la batalla
  • Batallas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS