Constitució 1931

Páginas: 3 (543 palabras) Publicado: 4 de diciembre de 2012
El nou Govern d’Azaña, integrat per republicans i amb suport parlamentari dels socialistes, va afrontar com a primers grans reptes:
⇨ La redacció de la nova Constitució de la República.
⇨ Laredacció dels Estatuts d’Autonomia de Catalunya i del País Basc.
⇨ Els atacs procedents dels sectors més conservadors de l’Església.
⇨ Les primers grans convocatòries de vaga dels sindicats CNT I UGT.← Es van obrir processos a Catalunya i al Pais Basc amb la redacció de projectes d’Estatut d’Autonomia que havien de ser aprovats per les Corts Espanyoles, per poder fer-seefectives.
← El Cardenal Primat d’Espanya, Segura, va iniciar una dura campanya contra el govern i no va reconèixer la legalitat republicana. Fou finalment expulsat del país.
← Els grans sindicats, com lasocialista UGT (uns 250.000 afiliats) o la CNT (més de 800.000 afiliats) van iniciar diverses vagues contra el Govern (com la de la Telefònica, el mateix 1931). Els sectors més esquerrans del PSOEtambé feien oposició al govern de Manuel Azaña.
← A Catalunya, el suport donat per la Lliga Regionalista a la Dictadura de Primo de Rivera la va convertir aquests primers anys en una força políticagairebé sense presència, davant la gran hegemonia d’ERC. Els partits d’inspiració marxista eren també molt minvats.



El partit amb més vots i escons fou el PSOE, amb 115 escons i el 24’5 %, seguitdel Partido Republicano Radical. Finalment, la figura de Cap de Govern va recaure en Manuel Azaña, d’Acción Republicana.
A Catalunya, ERC va obtenir el 6’5 % dels vots i 31 escons. (sobre 470escons)

Les eleccions generals del 28 de juny de 1931 van donar una àmplia victòria a les forces d’esquerra a tota Espanya.


El període constituent i la Constitució de 1931

LA CONSTITUCIÓ DEDESEMBRE DE 1931

Les Corts sorgides de les eleccions del juny de 1931 van tenir com a principal encàrrec la redacció i aprovació d’una Constitució per a la República.

Els seus grans reptes foren...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • CONSTITUCIO DE 1931
  • An Lisis Texto CONSTITUCI N DE 1931
  • Constituci n 1931 1
  • 1931
  • Constitucio
  • constitucio
  • La constitució
  • Constitucio

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS