Contexto femenista expresionismo abstracto

Páginas: 9 (2066 palabras) Publicado: 17 de diciembre de 2014
Context

El sorgiment d’una avantguarda nord-americana, juntament amb una crítica formalista centrada en els escrits de Clement Greenberg i els seus seguidors, domina a la història de l’art de la segona postguerra mundial. Van coexistir l’art abstracte i el figuratiu, alhora que va haver una gran atenció cap als expressionismes abstractes i els seus successors des de 1948.
Durant laDepressió, els artistes nord-americans van passar a ser part integrant de la força laboral i val desenvolupar un llenguatge visual socialment conscient, els artistes dels dos sexes es van identificar amb les forces del treball. Els projectes federals de l’art, com la Works Progress Administracion (1934-1939), van donar suport a les lluites de les dones en pro del seu reconeixement professional i un 41%dels treballadors professionals que rebien subsidis eren dones. La secció federal de Belles Arts, organisme que no atorgava subvencions, va atribuir els encàrrecs a partir de concursos en els quals els artistes presentaven els seus projectes sense firmar. Com Louise Nevelson, Lee Krasner, Isabel Bishop i Alice Neel.
Però va haver-hi una tendència durant la dècada de 1930 contra les dones quecobraven sous i va haver-hi una onada de retorn de la dona a la llar. Les artistes actives en els programes públics de l’art durant la dècada de 1930 es van veure a la dècada següent amb una base poc segura, ja que el patrocini de les obres va passar a les galeries d’art privades i la ideologia social va fomentar la diferència de sexes, amb la intenció de disminuir el nombre de dones en el treballproductiu. A començaments de la dècada de 1940, abans de la consolidació de l’expressionisme abstracte, a Nova York els artistes s’expressaven en estils que anaven des del realisme social fins a l’abstracció geomètrica. Les realistes com Isabel Bishop (1902-1988), van tractar de connectar la gran manera de la tradició clàssica i la composició renaixentista amb els assumptes urbans contemporanis.La consolidació de l’expressionisme abstracte com un estil dominant en l’art modern nord-americà va portar a la marginació de dones que anaven cap a una maduresa artística en altres estils “moderns” i “passats de moda”. Els quadres de dones que es van desenvolupar dintre de l’expressionisme abstracte no van ser gaire representatius. Tampoc aquestes dones formaven un grup unificat.
Lee Krasner(1908-1984) va estar des del començament buscant pintors de Nova York d’una síntesi entre la forma abstracta i el contingut psicològic. Es va formar primer a la Women’s Art School de Cooper Union i a la National Academy of Design. Va conèixer a Jack Pollock a l’any 1941, va renunciar a treballar del natural i va passar a l’automatisme. La seva transformació des de la figura a l’abstracció vatindre lloc en el context d’una intensa lluita personal per definir-se a sí mateixa com artista i es va casar amb Pollock a l’any 1945. Per assentar-se independentment de la personalitat artística de Pollock, va haver de desprendre’s de la tradició europea que incloïa a Hanas Hofmann i els cubistes que fins al moment havien sigut les majors influències a la seva obra.
Lee Krasner i altres donesexpressionistes abstractes estaven molt pendent dels efectes de la diferenciació sexual a la pràctica de l’art. A les dècades de 1940 i 1950 es van haver d’afrontar amb l’opinió de que la dona “no sap pintar”. Professors com Hofmann creien que “només els homes tenen ales per l’art”. El major elogi que podia tenir una alumna, inclosa Lee Krasner, estava reduït a l’observació que tant malament asentat a moltes dones: “Este cuadro es tan bueno, que no puede saberse que es obra de una mujer”.
Segons lluitava per posar a judici les imatges totals produïdes per l’automatisme, s’anava apropant a la pintura com exercici de meditació. El seu petit format s’oposava a les d’espectaculars teles murals que van passar a definir l’ambició dels expressionistes abstractes. Lee Krasner i altres dones...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Expresionismo Abstracto
  • Expresionismo Abstracto
  • Expresionismo Abstracto
  • Expresionismo Abstracto
  • Expresionismo abstracto
  • El expresionismo abstracto
  • Expresionismo Abstracto
  • expresionismo abstracto

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS