Cronologia segle XIX Espanya (Nivell 4t ESO)

Páginas: 3 (626 palabras) Publicado: 3 de diciembre de 2013
CRONOLOGIA POLÍTICA DEL SEGLE XIX A ESPANYA: EVOLUCIÓ DE L’ANTIC RÈGIM A L’ESTAT LIBERAL
PRINCIPIS DEL SEGLE XIX 1808-1814: Els monarques que governaven diferents parts d’Espanya entre aquests anyseren Carles IV, Ferran VII prínceps d’Astúries i Reis d’Espanya, i Josep Bonaparte, cap de França que s’estava apoderant d’una part important del territori espanyol.
En aquest període van ocórrerels següents fets importants:
Guerra del Francès: Conflicte bèl·lic entre Espanya i el Primer Imperi Francès, que començà el 1808 entrant les tropes napoleòniques i terminà l’any 1814 amb la tornada deFerran VII d’Espanya al poder.
Les Corts de Cadis; la Constitució liberal de 1812: La Constitució de 1812, va ser formada per les Corts de Cadis. Va ser de caràcter liberal i es va conèixer com “laPepa” per haver-se aprovat el dia de sant Josep. El text definia Espanya com a Estat confessional catòlic, i el rei continuava sent el cap de l’estat. Però amb una divisió dels poders jurídics,legislatius i executius.
REGNAT DE FERRAN VII, 1814-1833: Entre aquests anys va governar l’estat Espanyol Ferran VII d’Espanya. En aquest període de temps van passar els següents fets:
Restabliment del’absolutisme: Entre el 1814 i el 1820, Ferran VII va intentar de moltes maneres restablir l’absolutisme a Espanya. Però aquest requeia moltes vegades, i finalment era tan feble que va desaparèixer.Trienni liberal: 1820-1823 Van ser tres anys, després d’haver intentar restablir l’absolutisme, d’un Estat Espanyol molt liberal. Fins i tot, es va restablir la Constitució de 1812, normes que Ferran VIIhavia decidit prohibir entre el 1814 i el 1820.
Dècada ominosa: 1823-1833. Aquests deu anys es coneixen amb aquest nom, perquè va haver una intervenció estrangera, i un altre restabliment
del’absolutisme.
REGNAT D’ISABEL II, 1833-1868: En aquest temps va ser la primera vegada en l’Estat Espanyol que va regnar una dona. En aquests anys van ocórrer moltes coses importants:
Mort de Ferran...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Catalanya i espanya al segle xix
  • ESPANYA I CATALUNYA EN EL SEGLE XIX
  • Espanya I Catalunya Al Segle Xix
  • Per què Espanya no es va industrialitzar plenament al segle XIX?
  • Espanya i catalunya en el segle xix
  • EL SEGLE XIX A CATALUNYA I ESPANYA
  • ESPANYA finals SEGLE XVIII / principis XIX
  • Expansió industrial segle xix a espanya i catalunya

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS