Cròniques de la veritat oculta

Páginas: 11 (2632 palabras) Publicado: 28 de abril de 2014
CRÒNIQUES DE LA VERITAT OCULTA

1.- Biografia de l’autor

En la pàgina http://www.escriptors.cat/autors/caldersp/pagina.php?id_
sec=491 podreu trobar una biografia de Pere Calders. Resumiu el contingut
de la biografia en unes 100 paraules i feu un esquema de les obres escrites per Pere Calders, convenientment classificades per gèneres.

Pere Calders va néixer l’any 1912 a Barcelona,lloc on va morir al 1994. La vida de l’autor es situà en un context plenament bèl•lic; l’esclat de la guerra civil, l’exili a Mèxic, l’estada al camp de concentració francès i el retorn a Catalunya. A Mèxic, hi va estar vint-i-tres anys, va tenir tres fills amb Rosa Artís, la seva segona dona, germana de l'escriptor Avel•lí Artís Gener "Tísner. La formació acadèmica de l’autor s’inicià com aescriptor i dibuixant. A l'Avui va publicar el seu primer conte, encara que ell considerava el dibuix i la il•lustració el seu ofici principal, entre altres motius perquè coneixia la dificultat de guanyar-se la vida com a escriptor professional en català. Es contextualitza durant els anys 30: una època hereva de les tradicions noucentistes i a cavall entre les propostes rupturistes de les avantguardesque aspirava a la normalitat.

A continuació, l’obra de Pere Calders dividida en gèneres:

• Narrativa breu( recull de contes) : El primer arlequí, Unitats de xoc, Cròniques de la veritat oculta, L’espirall i altres relacions, Gent de l’alta Vall, Aquí descansa Nevares, Demà a les tres de la matinada, Antologia de contes, Invasió subtil, Una curiositat americana i altres contes: per apracticar el català, De teves a meves, La revolta al terrat i altres contes, Tria personal, Tres per cinc, quinze; La cabra i altres narracions, Un estrany al jardí, El desordre públic, El barret fort i altres inèdits, Fumar o no fumar: vet aquí la qüestió, Contes diversos, L’honor a la deriva, Els millors contes de Pere Calders, Mesures, alarmes i prodigis; La lluna a casa i altres contes, Un crim ialtres contes, Entre la ratlla i el desig, Històries poc corrents.

• Narrativa infantil i juvenil: Els nens voladors, Raspall, En començar el dia, La lluna a casa i altres contes.
• Novel•la: L’ombra de l’atzavara, La glòria del doctor Larén, Ronda naval sota la boira. Barcelona: Selecta, 1966. Gaeli i l’home Déu, La ciutat cansada, La marxa cap al mar, Sense anar tan lluny, Aquí descansaNevares, L’amor de Joan.
• Prosa: Veure Barcelona; El sabeu, aquell?, Porta aigua: deu visions del port de Barcelona.

• Teatre: Antaviana; Josep Carner: pròlegs.




2.-Cròniques de la veritat oculta és un recull de contes literaris. Cerqueu informació (al final d’aquesta guia teniu un seguit d’enllaços) sobre el gènere del conte amb les característiques del gènere, els principals autors quel’han conreat un petit guió de la presentació.

Un conte és una narració escrita en prosa, generalment breu, on hi trobem una estructura marcada: plantejament, nus i desenllaç. Els contes poden ser tant de caràcter fictici com real. El conte en tant que gènere (o subgènere) literari té les seves pròpies característiques; és una forma destacada dins de la narrativa breu i a diferència de lanovel•la presenta una màxima concentració narrativa i una major intensitat. Compta amb una tradició escrita de segles a la qual caldria afegir una important tradició oral.
El conte pot basar-se en una creació de l’autor o pot incloure fets de la vida real i quotidiana, fins i tot del propi autor que l’ha creat. El final del conte sol ser sobtat per tal de crear en el lector un efecte de sorpresa oper fer-lo pensar sobre el tema del qual es tracta aquest conte. No solen posar massa detalls això fa que el lector entri en el joc d’imaginar l’historia més o menys com vol. Podem distingir diferents tipus de contes: els contes tradicionals, que vénen de la tradició oral de cada cultura i acostumen a tenir elements meravellosos i ensenyar una lliçó moral. També se'ls coneix com a contes de fades...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Cròniques de la veritat oculta
  • Cròniques de la veritat oculta
  • Croniques De La Veritat Oculta
  • Pere Calders (Cròniques de la veritat oculta)
  • Resumen De Tres De Los Cuentos De "Cròniques De La Veritat Oculta"
  • resum Cròniques de la veritat oculta
  • Croniques De La Veritat Oculta
  • Cròniques De La Veritat Oculta

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS