cuento

Páginas: 6 (1486 palabras) Publicado: 14 de abril de 2013
 1. Biografia de l'autor i obra realitzada


BIOGRAFIA DE JOAN MARTORELL
Joan Maragall és el gran porta del Modernisme català i una de les figures més importants de la literatura catalana del segle XX. Nascut a Barcelona el 10 d'octubre de 1860 , fill d'una família d'industrials. No va voler continuar el negoci familiar i aconseguí convèncer el seu pare que el deixés estudiar lacarrera de dret. Va exercir com a aqdvocat un temps fins que es posà a treballar com a periodista. Col.laborador del Diario de Barcelona i de L'Avenç amb Miguel de Unamuno. Es casa amb Clara Noble, amb qui tingué tretze fills. El 1903 fou elegit president de l'Ateneu Barcelonès.El 1904 fou proclamat Mestre en Gai Saber. El 1909 publicà una sèrie d'articles a La Veu de Catalunya.
Dos dies abans de morir demana ser vestit amb l'hàbit de Sant Francesc. Mor el 20 de desembre de 1911 a Barcelona. Les seves últimes paraules foren: "Amunt,amunt!...".
Maragall és autor d'alguns poemes ja clàssics, com "La vaca cega", "Cant espiritual", "Oda a Espanya" o "Oda nova a Barcelona", entre altres. La seva obra poètica, relativament breu, està constituïda per cinc llibre: Poesies (1895), Visions i cants (1900), Disperses (1904), Enllà (1906) i Seqüències (1911).Dins del llibre Visions i cants conté la primera versió d'El Comte Arnau" un poema extens on poden identificar les etapes de la vida de l'autor: el vitalisme modernista, el catolicisme conservador i les diferències amb les noves generacions noucentistes.


2. Contextualitzar el poema assignat en l'obra del'autor i l'any.
Aquesta oda pertany a la literatura modernista o al Modernisme literari, és un moviment que es donà a Catalunya a la darrera dècada del segle XIX i durant la primera del segle XX.

3. Explicació del moviment literari que contextualitza l'autor i la seva obra.

El Modernisme és un moviment cultural, literari i artístic que neix pels volts dels anys 90 del segle XIX amb unsobjectius clars: modernitzar i europeïtzar la cultura i la literatura catalanes. Els modernistes critiquen la societat i la cultura catalanes, que consideren antiquades, i localistes. Es proposaran promoureuna cultura i un art moderns i europeus, superant els models vuitcentistes.

De tota manera, el Modernisme català no va ser un moviment homogeni, sinó que en el seu si van conviure duestendències:

a) El regeneracionisme és un moviment que va preconitzar un canvi social i polític i regenerar la societat.
b) L'esteticisme va transformar per la seva banda la societat en el paper primordial de les arts plàstiques, literatura i música.

Tant els regeneracionistes com els esteticistes menyspreaven la societat burgesa.

D'altre banda, el Modernisme català es va dividir en duesgrans etapes:

a) L'etapa més combativa (1892-1900)
b) L'etapa més literària i menys ideològica (1900-1911)



4. Tema del poema.
Oda a Espanya on defensa a Catalunya i a la seva llengua.


5. De què tracta o parla el poema.
Parla de la pèrdua de les últimes colònies espanyoles a Àmerica. Veu a Espanya com una mare ferida, trista, desolada i pobre per les perdudesglòries del passat. Maragall dóna un missatge nou, en una llengua diferent , que cal deixar de mirar al passat i construir el futur.


6. Còmput del metre, rima, composició.

1 Es-col-ta, -Es-pan-ya, - la -veu -d'un -fill 8 -
2 que et- par-la en -llen-gua - no- cas-te-lla-na: 8 -
3 par-lo -en- la -llen-gua - que- m'ha -do-nat 8 A...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Cuento que te cuento
  • Cuentos Que No Son Cuentos
  • Cuenta cuento
  • cuento cuento
  • cuento cuento
  • Cuentos Que No Son Cuentos
  • Mi Cuento Cuenta
  • Cuenta Cuentos

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS