descartes

Páginas: 4 (834 palabras) Publicado: 10 de marzo de 2014
COMENTARI DE TEXT

L’Europa en què va viure René Descartes (1596-1650) és la de la Guerra dels 30 anys, és a dir, el conjunt de guerres de religió. El segle XVII, a més, és un períodecaracteritzat per la fam, pesta i guerres. A França el període de la vida de Descartes fou especialment mogut tant en l’aspecte religiós com en el polític. Aquest filòsof, de fet, decidí marxar a Holanda perquèera l’únic país on es respectava el lliure pensament.

La filosofia de Descartes és influenciada clarament pel col·legi on va estudiar, La Flèche, dirigit per jesuïtes, on va estudiar la física deGalileu; és influenciat també pel pensament escolàstic i científic d’aquella època; per Aristòtil, en la noció de la substància i en la concepció del jo com a cosa o substància que pensa, i per St.Agustí en quant a l’escepticisme o la immortalitat de l’ànima.

Descartes té com a idea principal cercar un mètode que condueixi al coneixement de veritats absolutes. Així neix el racionalisme modern,el qual defensa sis tesis bàsiques: la confiança en la raó, la menysvaloració del coneixement sensible, l’innatisme, la matemàtica com a model de ciència, la centralitat del mètode i la lluita contral’escepticisme.

El text a analitzar pertany al llibre escrit per Descartes: Meditacions Metafísiques, concretament a la meditació segona: “De la naturalesa de l’esperit humà; i que és més fàcilde conèixer que el cos”. L’objectiu principal d’aquest és trobar veritats absolutament certes sobre les quals no sigui possible dubtar en absolut, veritats evidents que permetin fonamentar l'edificidel coneixement veritable amb absoluta garantia.
La idea principal del fragment a analitzar és cercar què és l’ésser humà, és a dir, concretar què és, a més d’una cosa que pensa, una cosa vertadera ique existeix veritablement.
“Sóc una cosa vertadera, que existeix veritablement. Però, quina cosa? Ja ho he dit: una cosa que pensa. I què més?”

Descartes diu que allò que solament és probable,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Descartes
  • Descartes
  • Descartes
  • Descartes
  • Descartes
  • Descartes
  • Descartes
  • Descartes

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS