Descartes

Páginas: 9 (2158 palabras) Publicado: 30 de octubre de 2012
1. El Racionalisme
El racionalisme és el sistema filosòfic que considera la raó com a mitjà suficient per atènyer la veritat en el coneixement. Es pot caracteritzar per:
* Una gran confiança en la capacitat humana de conèixer la realitat.
* L’alliberació de la raó dels dictats de la fe i de totes les veritats no demostrades.
* La consideració de la consciència subjectiva com aprincipi del pensament de la realitat.
* L’afirmació de l’existència de les idees innates.
* La valoració de les matemàtiques com a model de coneixement.
* La valoració de la capacitat racional.
* L’èmfasi en la idea de substància com a idea central.

2. Descartes
-Vida i obres:
René Descartes (1596-1650) va néixer a La Haye, una regió francesa, en el si d’una família benestant. Elseu nom llatinitzat es Cartesius; per aquesta raó la seva filosofia s’anomena cartesianisme. Va estudiar en el col·legi jesuïta de La Flèche, on va rebre una sòlida formació clàssica i humanística.
Va mantenir una àmplia correspondència amb diverses personalitats polítiques i intel·lectuals del moment. L’any 1649 li va arribar una oferta de la reina Cristina de Suècia, la qual el convidava aEstocolm per tal que li ensenyés directament la seva filosofia. Descartes va decidir acceptar l’oferta reial, però la seva estada a la cort sueca fou breu, ja que va morir de pulmonia l’any 1650.
Entre les seves obre més importants destaquen el Discurs del mètode (1637), les Meditacions metafísiques (1641), i el Tractat de les passions (1649).
- La raó, un nou criteri de veritat
La insatisfaccióque manifesta Descartes pels ensenyaments rebuts a La Flèche s’estén també a la filosofia escolàstica i a les ciències basades en Aristòtil. Per això creu que és necessari començar de bell nou i construir una nova filosofia partint d’uns fonament segurs, indubtables.
Les matemàtiques, a causa de la certesa brinden el model a partir del qual es pot obtenir el criteri de veritat i mostren el mètoderacional amb què es pot construir l’edifici complet del coneixement.

* La geometria analítica
Descartes, és el creador de la geometria analítica, la qual permet la traducció dels problemes geomètrics a problemes algebraics mitjançant un sistema de coordenades, les coordenades cartesianes.
Si amb un mètode algebraic es poden resoldre els problemes geomètrics, tal vegada és possible trobar unmètode general que permeti solucionar els problemes de qualsevol ciència. Un dels objectius de la filosofia cartesiana serà trobar aquest mètode universal amb el qual es pugui arribar a la veritat i aplicar als altres camps del coneixement.
* L’arbre de la filosofia
La concepció cartesiana de la filosofia i de la ciència està en consonància amb aquesta idea d’un mètode únic per a tots elssabers.
- El mètode cartesià
L’exacte compliment de les regles del mètode assegura la consecució del coneixement vertader, de manera que mai ningú no prendrà com a vertader el que és fals. El mètode és garantia de veritat. El mètode proposat per Descartes és el ateix per a les ciències, les disciplines humanístiques i la filosofia. En tos aquests casos es tracta d’avançar. El mètode és, endefinitiva, el camí que porta al coneixement de la ment son la intuïció i la deducció.
- La intuïció
És una visió intel·lectual per la qual la ment comprèn completament una qüestió, de manera que no queda el més mínim rastre de dubte.
- La deducció
És el coneixement que arrenca d’un altre coneixement i que fonamenta en aquest últim la seva veritat.
- les regles del mètode
* Primera regla:evidència
La primera regla presenta l’evidència com a criteri de veritat. Una proposició evident és una proposició vertadera. És una proposició clara i distinta. Adverteix sobre dos errors o prejudicis que cal evitar, la precipitació (prendre per vertader allò que no ho és) i la prevenció (negar-se a acceptar com a vertader allò que ho és.
* Segona regla: anàlisi
Es tracta de descompondre els...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Descartes
  • Descartes
  • Descartes
  • Descartes
  • Descartes
  • Descartes
  • Descartes
  • Descartes

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS