Diego Velazquez

Páginas: 24 (5760 palabras) Publicado: 4 de mayo de 2012
Diego Velázquez
Història de l’ art

Índex

* Diego Velázquez
* Biografia i obra
* Reconeixement de la seva pintura
* Evolució del seu estil

* Catàleg i museografia

* Obres fonamentals

* Estil Barroc
* Pintura barroca
* Pintura barroca a Espanya

* Anàlisis i comparació de dues obres
* Identificació de les obres
* Anàlisis de les obres* Tema i funció
* Aspectes formals

* Fonts d’informació

Diego Velázquez

Biografia i obra
Diego Rodríguez de Silva y Velázquez conegut com Diego Velàzquez, va ser un pintor del barroc, considerat un dels màxims exponents de la pintura espanyola i mestre de la pintura universal.
Va néixer a Sevilla el 6 juny de 1599. Va ser el més gran dels sis fills de Joan Rodríguez da Silva(d’origen portuguès) i Jerònima Velázquez. Procedents tots dos de famílies burgeses sevillanes
En aquells moments, Sevilla era la ciutat més rica i poblada d’Espanya, així també la més cosmopolita i oberta de l’Imperi. Tenia el monopoli del comerç amb Amèrica i molts comerciants flamencs i italians. També era seu eclesiàstica de gran importància i disposava de grans pintors.
Entre 1611 i 1617 eljove Velàzquez va treballar com aprenent en el taller de Francisco Pacheco (que després es va convertir en el seu sogre), un pintor manierista i autor d’un important tractat titulat “L’art de la pintura” (1649). Durant els anys d’aprenent, Velázquez va aprendre el naturalisme tenebrista imperant en aquesta època, derivada del realisme italià i del flamenc.
A l’acabar aquest període d’aprenentatge,el 14 de març de 1617 va aprovar l’examen per incorporar-se al gremi de pintors de Sevilla. Va rebre la llicencia per exercir de mestre al oli en tot el regne, tenir la seva pròpia tenda pública i contractar aprenents. Un any després, el 23 d’abril de 1618 amb gairebé 19 anys es va casar amb la filla del seu mestre, Juana Pacheco, que tenia 15 anys.
Les primeres obres de Velàzquez, realitzadesentre els anys 1617-23, podrien dividir-se en tres categories: bodegons (objectes d’ús quotidià combinats amb natura morta), retrats i escenes religioses. Moltes de les seves primeres obres tenen un marcat accent naturalista, com “La Comida” (1617), que pot considerar-se la primera obra independent de l’artista. En altres bodegons com “Vieja friendo huevos” y “El Aguador de Sevilla” (1619-20) elsmagistrals efectes de llum i ombra (tècnica del clarobscur) , així com la directa observació del natural, fan recordar el naturalisme de Caravaggio. Per les pintures religioses va utilitzar models extrets dels carrers de Sevilla. En la pintura “La Adoración de los Magos” (1619), les figures bíbliques son, per exemple, retrats de la seva família inclòs el seu propi autoretrat.
Dintre dels cerclesintel·lectuals de Sevilla, va tenir l’ocasió de conèixer personatges del seu temps com el poeta Luis de Góngora (al que va retratar). Aquets contactes van ser importants per les obres posteriors de Velàzquez sobre temes mitològics o clàssics. L’any 1621 va realitzar el seu primer viatge a Madrid per, segurament, conèixer en persona les col·leccions reals i buscar, sense èxit aquest cop, una posiciócom a pintor de la cort.
No obstant això, l’any 1623 va tornar a la capital per pintar un retrat del rei Felip IV (més jove que el pintor). Va causar tanta admiració aquest retrat que es va ordenar que cap altre pintor retratés al rei. Per això el monarca el va nombrar el seu pintor de càmera. Aquest llenç va ser el primer d’una sèrie de retrats excel·lents i directes, no només del rei, sinótambé de la família reial i altres membres de la cort, ja que realment, la seva principal ocupació en la cort era la de retratar, encara que també va abordar temes mitològics com “El triunfo de Baco”, conegut popularment com “Los Borrachos” (1628-29). Aquesta escena de bacanal en un paisatge obert, en la que el Déu del vi beu junt als borratxos, demostra l’ interès de l’artista pel realisme....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Diego Velázquez
  • Diego Velazquez
  • Diego De Velazquez
  • diego velazquez
  • DIEGO LEON DE SILVA Y VELAZQUEZ
  • Biografía
  • Diego Velázquez
  • Diego velazquez

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS