dieta ideal

Páginas: 5 (1244 palabras) Publicado: 15 de abril de 2014

FRANQUISME I TRANSICIÓ DEMOCRÀTICA













Nombre: Ana Vellón Roca
Curso: 4ºC
Número: 27



1. Característiques de la dictadura
La dictadura de Francisco Franco (1939-1975), va ser caracteritzada per la defensa del militarisme, del catolicisme conservador i de la unitat d'Espanya.
Franco era el cap de l'Estat, i sols permitia el poder d'un únic partit: FET i de lasJONS, i d'aquest depenia la Central Nacionalista Sindicalista.
El nou cap de l'Estat va suprimir la Constitució del 1931, va eliminar les llibertats democràtiques individuals i col·lectives i va abolir els estatuts d'autonomia de Catalunya i del País Basc.
El Fuero de Trabajo, declarava els principis laborals, però prohibia els sindicats lliures i la vaga. La Llei constitutiva de les CortsEspanyoles va crear les Corts, on es promulgaren aquestes lleis: el Fuero de los españoles, la Llei de referèndum i la Llei de successió.
Socialment, els més privilegiats, era la gran burguesia, l'exèrcit i l'Esglèsia católica; perquè van donar suport al règim polític.
En la política exterior es van donar tres etapes: el suport de les potències de l'Eix, un aïllament internacional, i finalmente, vasignar al Estats Units, un concordat amb la Santa Seu.

2. La postguerra
Es va produir un enfonsament demogràfic, amb una gran quantitat de víctimes i l'exili de moltes persones. En la vida quotidiana hi havia una gran carestia d'aliments i pobresa, amb salaris molt baixos.
Al mateix temps, van ser anys d'enriquiment fàcil pels mandataris del règim, els grups socials privilegiats i elsespeculadors.
La postguerra es va caracteritzar per un gran intervencionisme de l'Estat. Van orientar la política econòmica cap a l'autarquia, que pretenia l'autosuficiència econòmica, i es va seguir una política proteccionista, on es limitava l'entrada de capital estranger.
A més, per a fomentar el desenvolupament de la indústria, es va crear l'Instituto Nacional de Industria , i es van fundarempreses públiques.
L'autarquia va ser molt negativa per a l'economia espanyola i es va produir un estancament: l'agricultura i la indústria va créixer lentament, el comerç amb l'exterior era mínim i l'escassetat de béns de consum es va prolongar.
A partir del 1960, el creixement econòmic va permetre una millora en el nivell de vida dels espanyols.
3. El desenvolupisme
Es va posar en marxa elpla d'estabilització (1959) amb l'entrada de tecnòcrates al govern, i per aconseguir-ho van actuar en tres direccions: estabilització de l'economia, liberalització interior i liberalització exterior.
D'altra banda, el govern va posar en marxa els plans de desenvolupament (1964-1975), on pretenien fomentar el desenvolupament industrial i disminuir els desequilibris entre les regions espanyoles.L'auge econòmic es va produir entre el 1959 i el 1973, on la producció industrial va augmentar de manera espectacular, i es va renovar el sector agropecuari.
També es va produir un creixement del sector serveis, en concret, en el turístic, i el comerç exterior va conéixer un gran augment.
Com a resultat de tot aixó, es va incrementar la renda nacional i van augmentar els salaris i el poderadquisitiu.
Es va produir l'anomenat "miracle econòmic espanyol", però aquest creixement va consolidar una economia dependent de l'exterior i amb grans desequilibris territorials.

4. Oposició i final del franquisme
La Llei de responsabilitats polítiques (1939), va exercir una persecució contra els que, durant la República, s'oposaven al règim. Els partits i sindicats van haver de passar a laclandestinitat. Malgrat aixó, el maquis, resistència armada en forma de guerrilles, es van mantindre.
Després va haver una reorganització de les forces polítiques i sindicals, on el PCE, el PSOE i el CNT es van oposar al règim. Es va fundar Comissions Obreres, per impulsar la lluita reivindicativa i política. Els nuclis d'oposició formats per monàrquics i democristians van impulsar la Reunió de Munic...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • dieta ideal
  • La Dieta Ideal
  • dieta ideal
  • Proyecto De Vida: Mi Dieta Ideal
  • Lo Ideal En Una Buena Dieta Es Comer De Todo
  • mi dieta ideal
  • Dieta Ideal
  • Dieta Real e Ideal Del Adolecente

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS