Dieta mediterranea

Páginas: 5 (1139 palabras) Publicado: 20 de marzo de 2011
DIETA MEDITERRÀNIA

No s’entén que essent el nostre país un dels principals bressols de la dieta mediterrània, alhora sigui un dels països amb més obesitat infantil de tota Europa. L’obesitat infantil ja afecta al 14% de nens espanyols. Cal prevenir l’obesitat i per això juguen un paper essencial els hàbits alimentaris que perfectament podem seguir nosaltres que som un país mediterrani i tenima l’abast tots els productes que composen la dieta mediterrània.

Però que és la dieta mediterrània? La dieta mediterrània és la forma d’alimentació que, des de fa varis segles, mantenen els pobles de la ribera del mar mediterrani. El concepte de dieta mediterrània va sorgir fa més de trenta anys. Es van fer uns estudis epidemiològics en els que es va demostrar que els països de la zonamediterrània tenien unes taxes més baixes de mortaldat per malalties cardiovasculars i per càncer així com unes xifres més baixes de colesterol. Per conseqüència d’aquests estudis es va atribuir un paper beneficiós a la dieta dels habitants de la zona. Es va comprovar que la dieta d’aquesta zona es basava en la ingesta de fruites i verdures, llegums, peix, oli d’oliva i petites quantitats de vi. En canvi,es va demostrar que el consum de carn i greixos animals era menor que als països del centre i nord d’Europa.

La dieta mediterrània s’ha anat formant al llarg del temps i es fruit de la influència que ens han deixat tots els pobles que han passat pels països mediterranis: grecs, romans, àrabs, celtes, bàrbars, etc. Els grecs i romans van assentar les bases del que actualment es coneix com a‘trilogia mediterrània’: pa, oli i vi, sempre presents en la nostra cultura. Els ibèrics van importar aliments americans com el tomàquet, el pebrot, la mongeta, la patata, el blat o el gall d’indi.

És evident que l’avantatja més important de la dieta mediterrània és la seva riquesa. Són diversos els països que gaudeixen de la dieta mediterrània i quasi segur que cadascun d’ells aporta les sevespeculiaritats, com ara Espanya, França, Grècia Itàlia Albània, Malta, Israel, Jordània, Síria, Egipte. Fins i tot Portugal que tot i que no és un país mediterrani, es beneficia de la dieta mediterrània per la influència de la península ibèrica.

Però tot i que no és una dieta única, hi ha una sèrie de característiques comunes a totes elles. Es produeix un consum elevat d’aliments rics en fibra comfruites, verdures, llegums i hortalisses, pa, arròs, pasta i fruits secs. També podem trobar un ús de gran quantitat de productes frescos i gust pels àcid. L’ús de llimones i cítrics en general és molt alt. Hi ha un consum moderat de vi en els àpats principals però hi ha un consum baix de carns vermelles i més alt de peix i aus de corral. L’oli d’oliva és la principal font de greix.
Podem dir queles diferents combinacions d’aquests aliments donen lloc a nombroses receptes d’alt valor gastronòmic i nutritiu. Les característiques úniques d’aquests productes juntament amb les formes d’elaboració i preparació dels aliments, els hàbits i les freqüències de consum, han constituït al llarg dels segles un patró alimentari singular.

Quins beneficis aporta la dieta mediterrània? Tots els estudiscientífics demostren que els hàbits alimentaris de la dieta mediterrània conjuntament amb un estil de vida actiu, comporten beneficis importants per a la salut humana, contribueixen a millorar la qualitat de vida de les persones i promouen la longevitat. S’ha demostrat la incidència positiva que té la dieta mediterrània per a prevenir rinitis, al·lèrgies i malalties cardiovasculars i per aprotegir contra la diabetis, l’excés de pes i alguns tipus de càncer, com el de pit i el de colon.

Vistos els beneficis que aporta la dieta mediterrània cal mantenir-la i conscienciar-nos d’aquests beneficis. Cert és que ha canviat la forma de vida. Avui per avui ha crescut molt la

població urbana mentre que els habitants del camp han disminuït i per tant, han disminuït els treballs de gran...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Dieta Mediterranea
  • La dieta mediterránea
  • la dieta mediterranea
  • La dieta mediterránea
  • Dieta mediterranea
  • dieta mediterranea
  • dieta mediterranea
  • dieta mediterranea

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS