Dificultades Aprendizaje

Páginas: 8 (1800 palabras) Publicado: 6 de octubre de 2012
L’article que he escollit per resumir, analitzar i reflexionar al respecte és el de: González, R. M. (2003). Propuesta de intervención en los procesos cognitivos y estructuras textuales en niños con DAE. Psicothema, 15 (3), 458-463.

L’objectiu de la investigació és donar a conèixer un programa d’instrucció dels processos cognitius i el seu grau d’eficàcia sobre els processos de planificació,organització, textualització i estructures textuals en nens que presenten dificultats d’aprenentatge en l’escriptura (DAE). Vull matisar, però, que al llarg de l’article analitzat s’encabeixen dins el terme “dificultats d’aprenentatge en l’escriptura (DAE)”, les dificultats d’expressió escrita i conseqüentment les de redacció de textos.

En primer lloc observo que la intervenció fa molt pocaincidència en errors d’escriptura ortogràfics, de puntuació, de substitucions, d’inversions, d’omissions... Es basa, principalment, en millorar i avaluar els processos d’expressió de textos escrits i la seva estructura. Per tant, no es parla en cap moment de disgrafies. L’autora es justifica dient que en la segona fase del programa d’intervenció (l’any següent), ja se centrarien en aquests tipusd’errors. Des del meu punt de vista crec que aquests tipus d’errors d’escriptura també s’haurien de contemplar en la intervenció, encara que fos a trets molt generals, és a dir, incidint tant sols en errors greus d’accés a la ruta fonològica o la lèxica. També observo que la investigació anomena els tres processos sobre la redacció de textos com a: planificació, textualització i revisió.

Pel que fala proposta d’intervenció que ens presenta l’article trobo a faltar més exemplificació i concreció dels materials utilitzats per l’avaluació i la intervenció; i dels passos seguits seqüencialment en cada unitat didàctica. S’explica que s’ha dissenyat un programa d’estratègies cognitives d’escriptura utilitzant l’estratègia mnemotècnica PODER, on a cada pas del procés li correspon un organitzadorgràfic, un color, una fitxa guia i una fitxa de reforç. En aquest cas m’agradaria veure alguna d’aquestes fitxes per tal de valorar-les i poder fer-me una idea del significants que poden ser per l’alumne amb DAE, per tal d’expressar-se millor per escrit i millorar així la microestructura i conseqüentment la macroesctructura dels seus escrits.

A continuació passo a comentar les parts en quès’estructura l’article, tot analitzant críticament els continguts exposats en cada una d’elles. Abans de començar, però, vull comentar que l’article en qüestió és científic i compleix amb l’estructura i les normes d’informe científic que defineix l’APA.

En el resum es planteja el problema que s’ha investigat, el mètode seguit i les troballes i conclusions de la investigació. Com ja he dit anteriorment,aquest estudi analitza els resultats d’un programa d’instrucció en processos cognitius i estructures textuals implementat a un grup d’alumnes amb dificultats en l’aprenentatge de l’escriptura. Van ser 65 els participants de la investigació, amb una mitja de 9 anys d’edat, tots ells alumnes d’alguna de les tres escoles públiques de La Coruña que van participar en la investigació. D’aquests 65subjectes, 39 presentaven DAE, 22 d’ells van ser assignats al grup experimental, 17 al grup control i els 26 restants van ser considerats bons escriptors. Tots ells van ser avaluats en tres ocasions (pretest, postest i retest). És important destacar que el grup experimental va rebre entrenament en estratègies cognitives d’escriptura 4 hores setmanals i durant 5 mesos (en horari extrascolar). Elsresultats indiquen que la instrucció específica en estratègies d’escriptura millora els processos de planificació, organització i redacció de textos de l’alumnat que presenta DAE.

A la introducció es planteja el problema a tractar i la justificació de la investigació. També es presenten alguns antecedents de treballs publicats amb anterioritat que condueixen aquesta investigació. Finalment,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El aprendizaje y sus dificultades
  • Dificultades de aprendizaje
  • Dificultades De Aprendizaje
  • Dificultades De Aprendizaje
  • Dificultades de aprendizaje
  • dificultades del aprendizaje
  • dificultades en el aprendizaje
  • DIFICULTADES DEL APRENDIZAJE

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS