Doctor

Páginas: 6 (1473 palabras) Publicado: 15 de enero de 2013
ANTOLOGIA CATALANA
Bélgica, Josep Carner

BÈLGICA
Si fossin el meu fat les terres estrangeres, m’agradaria fer-me vell en un país on es filtrés la llum, grisa i groga, en somrís, i hi hagués prades amb ulls d’aigua i amb voreres 5 guarnides d’arços, d’oms i de pereres; viure quiet, no mai assenyalat, en una nació de bones gents plegades, com cor vora de cor ciutat vora ciutat, i carrers ifanals avançant per les prades. 10 I cel i núvol, manyacs o cruels, restarien captius en canals d’aigua trèmuls, tota desig d’emmirallar els estels. M’agradaria fer-me vell dins una ciutat amb uns soldats no gaire de debò, 15 on tothom s’entendrís de música i pintures o del bell arbre japonès quan treu la flor, on l’infant i l’obrer no fessin mai tristesa, on veiéssiu uns dintres de casaaquilotats de pipes, de parlades i d’hospitalitats, 20 amb flors ardents, magnífica sorpresa, fins en els dies més gebrats. I tot sovint, vora un portal d’església, hi hauria, acolorit, un mercat de renom, amb botí de la mar, amb presents de la terra, 25 amb molt de tot per a tothom. Una ciutat on vagaria de veure, per amor de la malenconia o per desig de novetat dringant, cases antigues amb un parc onnien ombres 30 i moltes cases noves amb jardinets davant. Hom trobaria savis de moltes de maneres; i cent paraigües eminents farien —ai, badats— oficials rengleres en la inauguració dels monuments. 35 I tot de sobte, al caire de llargues avingudes, hi hauria les fagedes, les clapes dels estanys per a l’amor, la joia, la solitud i els planys. De molt, desert, de molt, dejú, viuria enmig dels altres,un poc en cadascú.
40 Però ningú no se’n podria témer en fent sa via. Hom, per atzar, un vell jardí coneixeria, ben a recer, de brollador ben clar, amb peixos d’or que hi fan més alegria.

45

De mi dirien nens amb molles a la mà: —És el senyor de cada dia Josep Carner, Llunyania (1952)

JOSEP CARNER
Josep Carner i Puig-Oriol (Barcelona, 1884 - Brussel·les, 1970) fou un poeta,periodista, autor de teatre i traductor. Com a poeta, és conegut com el príncep dels poetes, és el màxim representant del Noucentisme, i el caracteritzà la seva ironia. Demostrà ser un gran creador literari, com a poeta i com a prosista i traductor. Va viure a Mèxic i a Brussel·les, on va morir al 1970. Cal destacar que va guanyar diversos Jocs Florals. Bèlgica, pertany al llibre Llunyania, escrit al 1952per Josep Carner. El títol del poema es representatiu ja que Bèlgica va ser la seva terra d’acollida després d’exiliar-se. En el poema fa elogis a Bèlgica, descrivint-la com ordenada, tranquil·la i sense tensions socials, és a dir, la Catalunya que havia visualitzat sota la perspectiva Noucentista.

Anàlisi formal
Si-fos-sin-el-meu-fat-les-te-rres-es-tran-geres, 12Am’-a-gra-da-ri-a-fer-me-vell-en-un-país 12B on-es-fil-trés-la-llum,-gri-sai-gro-ga,en-som-rís, 12B i-hiha-gués-pra-des-amb-ulls-d’ai-gua-iamb-vo-reres 12A guar-ni-des-d’ar-ços,-d’oms-i-de-pe-re-res; 10A viu-re-qui-et,-no-maias-se-nya-lat, 10C en-u-na-na-ció-de-bo-nes-gents-ple-ga-des, 12D com-cor-vo-ra-de-cor-ciu-tat-vo-ra-ciu-tat, 12C i carr-ers-i-fa-nals-a-van-çant-per-les-prades. 12D I-cel-i-nú-vol-ma-nyacs-o-cru-els,10E res-ta-ri-en-cap-tius-en-ca-nals-d’ai-gua-trèmuls, 12to-ta-de-sig-d’em-mi-ra-llar-els-es-tels. 12E M’a-gra-da-ria-fer-me-vell-dins-una 10F ciu-tat-amb-uns-sol-dats-no-gai-re-de-de-bò, 12G on-to-thom-s’en-ten-drís-de-mú-si-cai-pin-tura 12F o-del-bell-ar-bre-ja-po-nès-quan-treu-la-flor, 12G on-l’in-fant- i-l’o-bre-r no-fes-sin-mai-tris-tesa, 12H on-ve-iés-siuuns-din-tres-de-ca-sa-a-qui-lo-tats12I de-pi-pes,-de-par-la-des-i-d’hos-pi-ta-li-tats, 12I amb-flors-ar-dents,-mag-ní-fi-ca-sor-presa, 10H fins-en-els-di-es-més-ge-brats. 8i I-tot-so-vint,-vo-raun-por-tal-d’es-glé-sia, 10hihau-ri-a,a-co-lo-rit,-un-mer-cat-de-re-nom, 12J amb-bo-tí-de-la-mar,-amb-pre-sents-de-la-terra, 12amb-molt-de-tot-per-a-to-thom. 8j U-na-ciu-tat-on-va-ga-ria 8k de-veu-re,-per-a-mor-de-la-ma-len-co-nia 12K...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Doctor
  • Doctora
  • Doctor
  • Doctor
  • Doctor
  • Doctorado
  • Doctor
  • Doctor

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS