Documento

Páginas: 10 (2475 palabras) Publicado: 21 de octubre de 2012
El mite de Sant Sebastià
UF Estètica Salvador Dalí
Catalina Luján T2 B

ÍNDEX

1. Introducció pàg 2

2. El mite pàg 2

3. Relacions amb el mite pàg 3
Dalí i Lorca
Interpretacions de Sant Sebastià
Influències

4. Conclusió pàg 8

5. Bibliografia i Webgrafia pàg 9

1. Introducció

La intenció d’aquest treball és veure la relació que hi haestablerta entre certs aspectes de la vida de Salvador Dalí, l’artista tractat a la UF d’estètica, i el mite de Sant Sebastià.
En primer lloc faré una breu explicació de la llegenda del sant, un màrtir considerat icona gai, seguidament es veurà la relació de la forta amistat entre Dalí i Lorca i després els lligams amb l’esmentat mite. Finalment realitzaré una breu conclusió de les aportacions al mónde l’art que ha implicat aquesta relació.

2. El mite

A finals del segle III va tenir lloc una de les més cruels persecucions cap als cristians. Van haver-hi un seguit de màrtirs milicians. El més il·lustre de tots fou Sants Sebastià, que pertanyia a la guàrdia imperial de Dioclecià, a Roma.

Conta la llegenda que aquest Sant ocupava una posició molt prestigiosa de la guàrdia imperial.Era un home molt apreciat per l’emperador i respectat per tothom. El que Dioclecià desconeixia era la seva fe cristiana i les predicacions que feia d’aquesta religió. Quan l’emperador s’assabentà d’aquest fet ordenà que lliguessin a Sebastià i que el cobrissin de fletxes. Els soldats compliren les ordres però, per desconeixença seva, van marxar deixant-lo encara amb vida. Els seus amics el vanrecollir i una dona anomenada Irene el va allotjar a casa seva. Quan es va recuperar es va presentar davant de l’emperador i li va demanar que aturés la persecució dels cristians. Aquest, sorprès perquè el donava per mort, va ordenar que el matessin a cops. Després de torturar-lo el van llençar a una claveguera però els cristians el van recollir i l’enterraren a unes catacumbes que avui tenen elseu nom.
Aquest Sant és invocat com a protector contra la pesta des de l’any 680. Roma es trobava infectada i després de fer un altar amb la imatge de Sant Sebastià i que la gent anés a invocar-li, la pesta es va aturar.

Des del segle XIX a Sant Sebastià se l’ha considerat icona gai. La combinació del seu físic imponent despullat, el simbolisme de les fletxes penetrant el seu cos i lamirada del seu rostre d’extrem dolor, ha intrigat als artistes heterosexuals y homosexuals durant segles.
Per una banda Sant Sebastià és el patró de Cadaqués, per l’altra és el sant amb majors referències homo eròtiques.

S’han realitzat diferents estudis dels documents deixats per Salvador Dalí i García Lorca en què es tracta la relació entre el pintor i el poeta i, sobretot, la importància delmite de Sant Sebastià en ambdós personatges, relacionat amb l’homosexualitat i la bellesa del nu.

3. Relacions amb el mite

Relació de Dalí i Lorca

Federico García Lorca i Eugeni Salvador Dalí van establir una forta amistat a l’Espanya dels anys 20 i compartiren més que interessos artístics. Durant cinc anys, des 1922 fins 1927, els móns artístics de Salvador Dalí i Garcia Lorca es vancompenetrar.

Es van conèixer el 1922, quan Dalí va ingressar a la Real Acadèmia de Belles Arts de Sant Fernando. Ambdós vivien a la residencia d’Estudiants de Madrid, on s’inicià una gran historia d’amor tot i que mai es va arribar a consumir. García Lorca, sis anys més gran que Salvador Dalí, es va adonar ràpidament de l’atracció que sentia per aquest, possiblement per la diferència dels seuscaràcters. Lorca, gens temorós a l’erotisme, va ser molt més conscient de l’amor que sentia pel seu amic. Dalí, degut a la influència del seu pare, no va voler anar més enllà de la bona amistat. Malgrat que mantingueren en un primer moment una relació artística i personal molt propera, seguida d’un debat estètic, a partir de l’any 1927 es van començar a distanciar.

Els dos artistes van...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Documento
  • Documentos
  • Documentos
  • Documento
  • Documentos
  • Documento
  • Documentos
  • Documentos

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS