Donacions de sang

Páginas: 8 (1915 palabras) Publicado: 10 de junio de 2014
DONACIÓ DE SANG
La donació de sang es produeix quan una persona voluntàriament li sostreuen sang, per ser elaborada i utilitzada per transfusions o es fa en medicaments per un procés anomenat fraccionament. Quan una persona perd sang en gran quantitat per un accident o una operació, o té problemes de salut, pot que sigui necessària que rebi una transfusió de sang. Però, atès que la sang humanaés una substància que actualment no es pot sintetitzar, és necessària extreure d'altra persona, és a dir, un donador de sang.
La sang és un teixit líquid que flueix per tot el cos a través dels vasos sanguinis i que s’encarrega de realitzar diferents funcions vitals. Els seus components principals són el plasma, els glòbuls vermells els glòbuls blancs i les plaquetes.
-Separació de componentsEl temps que passa des de la donació de sang fins la seva transfusió a un pacient ha de ser el menor temps possible de entre 12 i 14 hores.Després d'haver donat, la borsa que conté la sang donada s'ha de sotmetre a un procés anomenat tipatge de la sang, a través del qual s'identifica el grup sanguini del donant. Després d'una primera classificació, la borsa passa al laboratori de fraccionament, iallí se sotmet a un procés de centrifugat, permetent la separació de cadascun dels seus components (plasma, cèl·lules sanguínies i plaquetes).
Els laboratoris de serologia (és l'estudi que permet comprovar la presència d'anticossos en sang, és una prova fonamental a l'hora de fer donacions de sang i transfusions)i immunologia (s'ocupa de l'estudi del sistema immunitari, entenent com a tal elconjunt d'òrgans, teixits i cèl·lules que, en els vertebrats) seran els últims recorreguts realitzats per la sang donada. És aquí on la sang és analitzada per descartar l'existència de malalties com l'hepatitis B, sida, sífilis o elevació de transaminases. A partir d'allí, i només després d'haver passat els més severs controls de seguretat, la sang estarà en condicions de servir a un possiblereceptor.
-Compatibilitat
Tota la sang està feta dels mateixos elements bàsics , però no tots els tipus de sang són iguals .
Hi ha vuit tipus comuns de sang, que estan determinats per la presència o absència de certs antígens, és a dir, substàncies que poden disparar una resposta immune si són aliens a l'organisme. Tenint en compte que certs antígens poden fer que el sistema immunològic d'un pacientreaccioni a certs tipus de sang, cal conèixer la compatibilitat entre els tipus de sang per realitzar una transfusió.
Hi ha quatre grans grups determinats per la presència o absència de dos antígens (A i B) en els glòbuls vermells:
-Grup A: només té l'antigen A en els glòbuls vermells i l'anticòs B en el plasma.
-Grup B: només ha l'antigen B en els glòbuls vermells i l'anticòs A en el plasma.-Grup AB: té els antígens A i B en els glòbuls vermells, però no té els anticossos A i B en el plasma.
-Grup O: no té els antígens A i B en els glòbuls vermells, però té els anticossos A i B en el plasma.
-Tipus de donació de sang
*Donació de sang (o sang completa)
És el tipus de donació més freqüent. La sang es divideix en components transfusibles: glòbuls vermells, plasma, plaquetes. Éspossible donar "sang completa" cada dos mesos.
*Donació de plaquetes
Durant una donació de plaquetes es procedeix a l'extracció d'una petita quantitat de sang que després es processa en una màquina per separar les cèl·lules. La màquina recull les plaquetes i retorna la resta dels components de la sang.
*Donació de plasma
El plasma és un dels components essencials de la sang, imprescindible per a lapràctica de la medicina moderna. Durant la donació de plasma s'obté sang d'un braç i es condueix fins a una màquina automatitzada que recull components específics, només el plasma o una combinació de plasma i unitats de plaquetes.
*Donació de dobles glòbuls vermells
És semblant a la donació de sang completa. Els glòbuls vermells són el component sanguini més utilitzat en les transfusions.
Hi...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La Sang
  • SANGER
  • Sang
  • La sang
  • Sanger
  • Sanger
  • sanger
  • la sang

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS