Dormición de la virgen (catalán)

Páginas: 4 (891 palabras) Publicado: 17 de agosto de 2010
DORMICIÓ DE LA VERGE

Pòrtic del transepte sud de la catedral d’Estrasburg, c.1230 (detall) www.artres.com

Fonts i textos
L’església catòlica romana va traduïr la paraula Koimesis que feienservir els bizantins –paraula relacionada amb Koimeterion (cementiri)- per la paraula Dormitio. D’aquesta manera, la mort de la Verge es transformava en un son profund. Al Nou Testament, però no trobemcap referència a la defunció de Maria.

La història s’explica als apòcrifs assumpcionistes. Maria va rebre l’anunciació de la seva mort per l’àngel Gabriel, el mateix que li anuncià el naixement deJesús. Aquest li entregà una palma i li digué que en tres dies deixaria el seu cos. La Verge va voler veure abans de morir els apòstols, que van ser transportats per núvols des del lloc on es trobavenpredicant fins la casa de Maria. St.Joan va ser el primer en arribar des d’Efeso. St.Pau, l’apòstol dels gentils, estava també present. St.Tomàs no va arribar a temps de presenciar la mort, doncs,segons el Pseudo Josep d’Arimatea, estava predicant a l’Índia, però sí que va poder presencia l’assumpció al cel.

L’art bizantí ha representat amb freqüència l’escena que mostra el moment just delfet. Així, la Verge apareix estirada, “Pere va seure a la capçalera i Joan als seus peus, mentres els demés apòstols rodejaven el llit. […] I Jesús en persona, acompanyat de Miquel, va entrar dins lacambra on estava Maria […]. Maria llavors va obrir la seva boca i donà gràcies amb aquestes paraules […]. I Ell prengué la seva ànima i la va posar en mans de Miquel, no sense embolcallar-la abans ambunes teles, tant resplendents que no es pot explicar. Llavors nosaltres els apòstols vam veure que l’ànima de Maria, en ser dipositada a les mans de Miquel, estava integrada per tots els membres del’home, fora de la diferència sexual, no havent en ella sino la semblança de tot cos i una blanquinositat que era més forta que set vegades el sol” (Llibre de Joan, arquebisbe de Tessalònica, 12,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • català
  • Catalan
  • Català
  • Catalán
  • catala
  • Català
  • Catalan
  • català

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS