dret

Páginas: 8 (1774 palabras) Publicado: 24 de marzo de 2014
Dictadures
Cal dir que el dret d’expressió no sempre ha estat reconegut. Actualment es troba en molts països, però per exemple, en l’època de les dictadures de Mussolini o Franco, el dret d’expressió no era un dret fonamental i a més estava reprimit. No era permès manifestar el pensament en públic i encara menys si era contrari a la dictadura. I les reunions estaven molt vigilades, si algungrup volia trobar-se per parlar de temes que anessin contra la dictadura, aquests ho havien de fer de forma clandestina.
Dret de reunió i manifestació
Són drets fonamentals de l'individu ja reconeguts a la Constitució francesa de 1791, el seu exercici sol estar reglamentat de forma diferents segons el país, donada la seva connexió amb l’ordre públic. Els diferents sistemes de regulació varien desde l’exigència d’autorització governativa o simple comunicació a l’autoritat (com és a Espanya), fins a l’absència de tota formalitat prèvia.
En aquest sentit, les autoritats han de garantir llocs públics, fàcilment accessibles al públic en general, perquè se celebrin assemblees o concentracions.
Així doncs, qualsevol treballador o qualsevol ciutadà pot reunir-se i protestar per allò queconsideri injust. És un dret fonamental reconegut als textos constitucionals bàsics i que ningú pot coartar alegrement. De vegades el "Poder”, o algú proper al "Poder” pot estar temptat de prohibir o dissoldre les reunions que no li agraden, però per evitar aquestes conductes poc democràtiques la Llei penal estableix un precepte:

Llei penal
L’autoritat o el funcionari públic que prohibeixi una reuniópacífica o la dissolgui fora dels casos expressament permesos per les lleis (abans comentat) ha de ser castigat amb la pena d’inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic de quatre a vuit anys.
Què és una reunió o manifestació?
El marc jurídic dels drets de reunió i manifestació el trobem als articles 21 de la Constitució, que regula el dret de reunió. Als efectes de la Llei, s’enténper reunió la concentració temporal de més de 20 persones, amb una finalitat determinada.
Per exercir el dret de reunió pacífica i sense armes en un lloc de trànsit públic cal comunicar-ho amb un mínim de 10 dies d'antelació i un màxim de 30 a la persona titular de la Direcció General de la Policia o Delegació del govern. S'ha de fer arribar una comunicació on han de constar les següentsinformacions:


Dades personals de l'organitzador/s
Lloc, data, hora i durada
Objecte i itinerari
Mesures de seguretat previstes pels organitzadors
Al web dels Mossos d'Esquadra trobem el formulari que s'ha de presentar "formulari VAR 33" Es pot presentar per fax a la seu de la Direcció General de la Policia o a qualsevol dependència de la Policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra.Quan no es pot permetre una manifestació?
Si hi ha raons fonamentades que facin suposar que es podrien produir alteracions de l'ordre públic, amb perill per a les persones o els béns, la persona titular de la Direcció General de la Policia pot prohibir la concentració o manifestació o, si cal, proposar alguna modificació de data, lloc, durada o itinerari.
Si no es donen aquestes circumstànciesla persona titular de la Direcció General de la Policia trametrà a l'organització un comunicat en què l'informarà que es pot dur a terme.
D'acord amb la Llei orgànica, no cal comunicar les reunions o concentracions:
Convocades en els domicilis particulars.
Convocades en locals públics o privats amb motius familiars o d'amistat.
Convocades per partits polítics, sindicats, organitzacionsempresarials, societats civils o mercantils, associacions, corporacions, fundacions, cooperatives, comunitats de propietaris i altres entitats legalment constituïdes pels seus membres, que se celebrin en llocs tancats.
Convocades per professionals amb els seus clients, en llocs tancats, per a fins propis de la seva professió.
Regides per legislació específica i dutes a terme en vaixells de guerra...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Dret
  • DRET
  • dret
  • Dret
  • dret
  • Dretos
  • dret
  • Dret

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS