economía

Páginas: 5 (1127 palabras) Publicado: 20 de diciembre de 2014
Tema 5
El departament de recursos humans

L’element humà a l’empresa està format per les persones que col·laboren en l’organització i evolució de l’activitat empresarial. Els seus components són:

L’empresari: és l’emprenedor que ha creat l’empresa i la dirigeix.
Treballadors: són la força de treball de l’empresa. A canvi d’un salari aporten un dels factors productius, el treball.L’element humà és el fet diferenciador de les empreses, és l’element únic i irrepetible de l’organització. Les màquines, la tecnologia, les instal·lacions… es poden copiar i adquirir, però les persones, la seva formació, experiència, personalitat, habilitats socials són diferents.

La intel·ligència emocional es pot definir com l’habilitat que ens permet conèixer i dominar els nostres propissentiments, interpretar o afrontar els sentiments dels altres, sentir-nos satisfets i ser eficaços en la vida. Altres habilitats que caracteritzen la intel·ligència emocional són: prou motivació, desenvolupament d’empatia i domini de l’estrès.

Els components de la intel·ligència emocional són cinc:

Conèixer les pròpies emocions.
Conduir les emocions.
Automotivació.
Empatia.
Conduir les relacions,és a dir, actuar segons les emocions dels altres.

El departament de recursos humans és aquell que s’encarrega de tot el que té a veure amb l’element humà de l’empresa, independentment del departament en què es trobin.

El departament de recursos humans té una sèrie de funcions, que són:

Organització i planificació del personal.
Selecció i contractació del personal.
Formació de recursoshumans.
Administració de personal.
Relacions laborals.
Salut laboral.
Control de personal.




La organització i planificació del personal consisteix a planificar les plantilles en funció de l’organització de l’empresa, definir les funcions i responsabilitats, etc.
Algunes empreses des de fa un temps basen per competències laborals, és el que s’anomena gestió per competències.

Per feruna bona selecció s’ha de determinar el perfil exacte de la persona idònia que ha d’ocupar la vacant o el lloc de treball.
I la contractació es fa per competències:
Definir el perfil de competències del lloc que s’ha d’ocupar, és a dir, marcar uns estàndards.
Reclutar candidatures. Es fa per selecció interna.
Fer el procés de selecció de la persona.

La formació de recursos humans permet queel personal de l’empresa pugui adaptar-se als canvis que esprodueixen en la societat, així com als avenços tecnològics, l’adaptabilitat als canvis que es produeixen a l’entorn.
Una de les noves formes de formació en l’empresa és l’educació electrònica (e-learning). Hi ha moltes definicions d’aquestt concepte, però una d’elles podria ser, la més tècnica que s’entén com el lliurament de materialeducatiu per qualsevol mitjà electrònic.

Les empreses van introduint a poc a poc aquest tipus d’aprenentatge ja que, tot i que comporta avantatges, també té alguns inconvenients.

La gestió del coneixement és un concepte utilitzat a les empreses que pretén transferir el coneixemtn i l’experiència dels treballadors i empreats de manera que es pugui utilitzar com un recurs disponible per aaltres membres de l’organització.
L’objectiu és que tot el coneixement que existeix en una organització pugui ser utilitzat per qui ho necessiti per actuar de manera adequada en cada moment.

Hi han dos tipus de coneixements:

L’explícit: aquell que pot ser estructurat, emmagatzemat i distribuït. Poden ser fórmules, paraules, equacions, tecnologia en general.
El tàcit: aquell que forma part deles experiències d’aprenentatge personals de cada individu i que, per tant resulta summament complicat, si no impossible, d’estructurar, emmagatzemar en llocs i distribuir. Parlem d’experiències personals, habilitats, destreses, valors.

Administració de personal és una funció que consisteix a gestionar tots els tràmits juridicoadministratius que comporta el personal de l’empresa:
Selecció i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Economia
  • Economia
  • Economia
  • Economia
  • Economia
  • Economia
  • Economia
  • Economia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS