economia

Páginas: 15 (3569 palabras) Publicado: 25 de abril de 2013
3.- DIRECCIÓ ESTRATÈGICA I CREIXEMENT EMPRESARIAL

La direcció estratègica: concepte, necessitat i nivells d’estratègia : Estratègia corporativa, de negoci i funcional (o operativa)

La direcció estratègica:
Procediments, instruments o models que expliquen com l’alta administració pren les decisions de l’empresa que tindran fortes conseqüències per a aquesta a llarg termini.

Necessitat:Actualment, perquè una empresa sobrevisqui necessita estar ben dirigida o governada per aconseguir les finalitats que es proposi. És per això que la direcció de l’empresa és una tasca cabdal perquè l’empresa obtingui els beneficis desitjats i el creixement necessari per a sobreviure en un entorn cada cop més global i competitiu.

Estratègia empresarial:
L’estratègia és la determinació d’allòque l’empresa es proposa assolir a llarg termini, de la manera com ho pensa fer i dels mitjans de què disposa per a aconseguir-ho. Per tant, suposa la determinació dels objectius bàsics a llarg termini d’una empresa i l’adopció de les actuacions i de l’assignació dels recursos necessaris per a aconseguir l’objectiu que s’ha proposat.


Nivells d’estratègia:

-Estratègia corporativa:
Correspona les decisions estratègiques que prenen els directius que ocupen els nivells jeràrquics més elevats de l’organització. Són decisions que tenen a veure amb l’entorn de l’empresa, el creixement futur la composició i perfil de la cartera de negocis i amb els caps d’activitat en què vol ser present.
Significa reestructurar la cartera de negocis de l’empresa, obrir nous canals de
distribució,diferents estratègies comercials, diferents clients, ...
En resum, és el nivell més alt d’estratègia i defineix els negocis a desenvolupar i aquells a suprimir.

-Estratègia de negoci:
Les principals decisions en aquest nivell són com competir en el mercat, quina gamma de productes és la millor i com desenvolupar recursos i capacitats dins del negoci per fer front als objectius proposats. Cadanegoci és lliure de posar la seva estratègia i dins d’una mateixa empresa i pot haver negocis amb estratègies molt diferents entre ells.



- Estratègia funcional (o operativa):
Conjunt de decisions que prenen els directors dels diferents departaments funcionals de l’empresa. Dins de cada àrea funcional de negoci (màrqueting, producció, finances, etc) s’ha de decidir com s’utilitzen, es coordineni es gestionen els recursos amb que compten per poder assolir els objectius fixats.
Implica un canvi en l’estructura productiva de l’empresa amb una millora tecnològica. També té un caràcter d’estratègia a llarg termini perquè els canvis no es poden realitzar en un període curt de temps.
En resum, estratègia relacionada amb les àrees funcionals de l’empresa i estratègies relacionades amb eldia a dia i que tenen una dimensió temporal a curt termini


Procés de disseny i presa de decisions estratègiques.

El procés de la direcció estratègica

-Definició d’objectius: Concrets, mesurables i factibles
-Avaluació dels recursos interns: Conèixer fortaleses internes per potenciar i debilitats per neutralitzar
-Avaluació dels recursos externs: Oportunitats per aprofitar i amenaces perevitar
-Anàlisi de l’entorn competiu: Estudi de la competència per ajustar millor la nostra estratègia
-Elaboració dels escenaris de futur: Definir escenaris (optimista, neutre, pessimista) i a curt, mitjà i llarg termini. Fonamental per garantir capacitat d’adaptació de l’estratègia a l’entorn canviant
-Formulació de l’estratègia: Definir de manera clara les característiques genèriques del’estratègia
-Avaluació de les alternatives estratègiques: Definir estratègies suplementàries que serveixin d’alternativa a l’estratègia inicial
-Eines estratègiques: Planificar l’execució de l’estratègia, seleccionant les eines a utilitzar i sobretot definir els elements que conformen tot el procés
-Control estratègic: Observar els grau d’assoliment de l‘estratègia, registrar les desviacions i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Economia
  • Economia
  • Economia
  • Economia
  • Economia
  • Economia
  • Economia
  • Economia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS