Economia

Páginas: 6 (1280 palabras) Publicado: 9 de abril de 2012
1. Què és l'economia?

L'economia s'ocupa de com satisfer les necessitats de la societat de la millor manera possible utilitzant determinats mitjans o recursos, però aquests són escassos en relació amb les necessitats de les persones.
L'escassetat econòmica és la sensació de carència de recursos en relació amb les necessitats de les persones. Significa que els recursos ens sóninsuficients per satisfer les necessitats, i la física a la pobresa de recursos.
- és universal, afecta a tothom.
- és relativa, existeix en mesura que la quantitat de recursos disponibles resulta insuficients en relació amb les necessitats existents.
L'escassetat econòmica és diferent a l'escassetat física, ja que aquesta només es troba als països subdesenvolupats on no es cobreixen lesnecessitats elementals, i l'escassetat econòmica es troben a tots els països.
La riqueza de las naciones, va establir les bases per estudiar i analitzar l'economia.
L'economia és la ciència que s'ocupa de la manera com s'administren i s'aprofiten uns recursos escassos per satisfer les necessitats humanes.

1.1. Triar és renunciar: el cost d'oportunitat.

L'escassetat econòmica. Elsrecursos són insuficients per a satisfer les necessitats s'en tenen.
La necessitat de triar. Davant l'escassetat de recursos i la possibilitat d'usos alternatius, els individus administren els recursos per obtenir-ne el màxim profit possible: triem l'alternativa que més s'ajusta a les nostres preferències i ingressos.
L'escassetat-elecció ens diu que no es pot aconseguir tot el que es desitjaperò que es pot triar segons les preferències i el nivell d'ingressos.
Els recursos només poden atendre una part dels desitjos i cal decidir quins són prioritaris.
Cada vegada que es pren una decisió s'està renunciant a les alternatives no triades; la decisió té un cost d'oportunitat perquè en triar una opció en detriment d'una altre estan deixant passar una oportunitat.
El costd'oportunitat és el valor, mesurat o no en diners, d'allò a què es renuncia quan es pren una decisió.

1.2. Necessitats, béns i serveis.

La necessitat és el desig de satisfer alguna cosa que manca. Però no totes les necessitats són iguals. Segons són més o menys prescindibles es classifiquen en:
Necessitats primàries; són imprescindibles ja que estan lligades a la condició humana, irelacionades amb qüestions com la subsistència i el desenvolupament (alimentació, roba...)
Necessitats secundàries; són prescindibles, ja que la satisfacció d'aquestes necessitats augmenten el benestar (telèfon mòbil, Internet...)

La manera que les persones satisfan les seves necessitats depèn de molts factors que condicionen la percepció que es té de l'escassetat.
Les carències de recursos a lesquals s'enfronta la major part de la població mundial són enormes ja que un 20% viu amb el 80% de la riquesa, i el 80% posseeix el 20% dels béns

Amb els béns i serveis se satisfan les necessitats humanes, però els primers són materials i els segons immaterials. Es classifiquen segons:
El grau d'escassetat;
- S'anomenen lliures els que són il·limitats, i existeixen en una quantitatsuficient per a atendre tot el món.
- Són econòmics tots aquells béns i serveis que tenen un preu per ser útils, escassos i transferibles, s'han d'administrar
La funció;
- Són béns de consum els que satisfan directament les necessitats humanes.
- Són béns de capital (o béns de producció) els que ho fan indirectament.
Des del punt de vista econòmic ho són tots els necessaris per adur a terme una activitat productiva, els diners són el bàsic.
El grau de transformació:
- Són béns intermedis els que encara no són capaços de satisfer la necessitat per a la qual es van crear i s'han de transformar tot i que estan parcialment elaborats.
- Els béns finals són els que estan preparats per a utilitzar-los i consumir-se.
L'accés als béns;
- Són públics els que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Economia
  • Economia
  • Economia
  • Economia
  • Economia
  • Economia
  • Economia
  • Economia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS