economia

Páginas: 10 (2445 palabras) Publicado: 29 de enero de 2014

L’ANÀLISI ECONOMICA I FINANCERA DE L’EMPRESA.
Apunts Unitat 5 i 6 del llibre.


PAU 2014 ( bloc 1)

ECONOMIA DE L’EMPRESA 2n DE BATXILLERAT


Finalitat de l’anàlisi economicofinancera de l’empresa

L’anàlisi dels estats financers d’una empresa té com a finalitat l’estudi, la valoració i la interpretació de la situació economicofinancera de l’empresa en un moment determinat i laseva evolució en el temps.

Entenem que els estats financers de l’empresa són els comptes anuals (Balanç de Situació, Compte de Pèrdues i Guanys, Memòria, Estat de Canvis en el Patrimoni Net i Estat de Fluxos d’Efectiu).

L’anàlisi dels Comptes Anuals es duu a terme en tres nivells: anàlisi patrimonial, anàlisi financera i anàlisi econòmica. Per a cadascun s’utilitzen diversos indicadorsanalítics, el càlcul dels quals ens permet interpretar la situació de l’empresa.

Anàlisi patrimonial. Concepte i càlcul de Fons de Maniobra, actiu corrent, passiu corrent, actiu no corrent i recursos permanents

L’anàlisi patrimonial té com a finalitat estudiar l’estructura i la composició de l’actiu (estructura econòmica) i del passiu i patrimoni net (estructura financera), les relacions entre lesdiferents masses patrimonials, i l’equilibri financer i de les inversions.
S’ha d’assolir l’equilibri patrimonial, que consisteix en:
Els recursos permanents (passiu + patrimoni net) s’han de destinar a finançar la totalitat de l’actiu no corrent (inversions a llarg termini) i la part de l’actiu corrent que té caràcter permanent (fons de maniobra).
El passiu corrent s’ha de destinar a finançaruna part de l’actiu corrent. (inversions a curt termini)

Analitzem les parts que composen el Fons de Maniobra:
Actiu Corrent: està constituït per aquells elements que es troben en constant rotació, és a dir, que es renoven diverses vegades en un mateix exercici. Dins l’Actiu Corrent trobem: existències, realitzable i disponible.
Passiu Corrent: està constituït pels deutes que l’empresa ha detornar en el curt termini, és a dir, dins d’aquell any.
Actiu No Corrent: Està format per aquells elements del patrimoni vinculats a l’empresa durant més d’un exercici econòmic. També formen part les amortitzacions acumulades que li resten valor.
Patrimoni net: És la valoració monetària de la part que pertany als propietaris.
Recursos Permanents: està format per aquelles fonts de recursos ques’han de tornar en un període superior a la durada d’un exercici econòmic i aquelles que no s’han de tornar durant la vida de l’empresa. En formen part, per tant, el Patrimoni Net i el Passiu No Corrent.
Concepte de Fons de Maniobra: Es defineix com la part de l’actiu corrent (inversions a curt termini) que és finançada amb fons del patrimoni net i passiu no corrent (recursos permanents).
ElFons de Maniobra s’obté de dues maneres:
a) la diferència entre l’Actiu Corrent i el Passiu Corrent
b) la diferència entre el (Patrimoni Net + Passiu No Corrent) – Actiu No Corrent

La seva interpretació pot ser:
a) part de l’actiu corrent finançada amb part dels recursos permanents.
b) és l’actiu corrent necessari per mantenir el ritme d’activitat de l’empresa.
c) és la quantitat derecursos permanents que l’empresa ha de destinar per assolir l’estabilitat de funcionament en la seva activitat.

Els components del fons de maniobra són principalment una fracció dels saldos d’existències, els clients o de bancs i caixa que són permanents a l’empresa ja que:
Els saldos d’existències tenen un estoc de seguretat que permet el funcionament en cas que es produeixi una ruptura d’estocs.Els saldos de clients també mantenen una fracció fixa, és el crèdit mitjà que es concedeix habitualment.
Pel que fa als bancs i caixa s’ha de mantenir diner líquid per afrontar imprevistos.

En general, el Fons de Maniobra d’una empresa hauria de ser positiu, per tant, l’empresa no ha de tenir problemes per retornar els deutes a curt termini o bé, representa la part de recursos permanents...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Economia
  • Economia
  • Economia
  • Economia
  • Economia
  • Economia
  • Economia
  • Economia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS