Economía

Páginas: 6 (1321 palabras) Publicado: 11 de noviembre de 2012
1.1.6 Responsabilitat social de l’empresa:

L’empresa s’ha convertit en una font de poder i d’influència sobre el medi en què es desenvolupa, és responsable de problemes socials com la pol·lució de l’aire i de l’aigua, l’especulació del sòl o la concentració industrial urbana; a més, ha de tenir en compte aspectes tan importants com l’ètica empresarial, el tracte amb els clients, la política derecursos humans, la relació amb els proveïdors...

Fins fa poc temps, el que es demanava a l’empresa era que dos eficient en l’obtenció de béns i serveis; és a dir, que obtingués el màxim amb el menor cost, utilitzant per això el mínim de factors productius. Actualment, però, no sols interessa l’augment del producte nacional, sinó també el context socioeconòmic on anirà a parar el producte.Alguns d’aquests aspectes socials es traslladen a la societat en forma dels anomenats costos socials.
Els costos socials negatius no són res més que despeses directes o bé indirectes suportades sense compensació per persones alienes a l’empresa, a conseqüència de l’activitat d’aquesta.

Per tant, per mitjà dels costos socials, la societat paga els perjudicis que ocasionen les empreses. Com queaixò representa un problema per a la societat, les empreses haurien de mirar de no provocar aquests costos socials negatius; és a dir, assumir-ne els costos perquè repercuteixin el mínim possible en la societat.

Pel que fa l’empresa li costa assumir com a seus els costos socials, ja que, com que el seu objectiu és minimitzar costos per poder ser competitiva enfront de les altres empreses,fer-se’n càrrec implica reduir beneficis.
L’altra opció és que els costos siguin a càrrec dels organismes públics, però això faria que, indirectament, els costos socials els estiguessin pagant tots els ciutadans, la llei obliga ales empreses a adaptar les seves instal·lacions, com poden ser les màquines o la manera de treballar, amb la finalitat de reduir al màxim els costos negatius.

En tot aixòens sorgeixen dos conceptes que són prou importants per destacar-los:

1.La responsabilitat social corporativa (RSC):

La definim com la integració activa i voluntària per part de les empreses de les preocupacions socials i mediambientals en les seves operacions comercials i en les seves relacions amb els seus interlocutors: els treballadors, els accionistes, els inversors, els consumidors...L’objectiu de millorar la seva situació competitiva i el seu valor afegit. Es dona per suposat, però, que les empreses han de complir la normativa vigent i amb la responsabilitat social, sinó que és el punt de partida de aplicar-la. Les organitzacions empresarials poden dur a terme moltes de les actuacions amb la idea de millorar (la qualitat de vida laboral, elmedi ambient, el màrqueting...) per desenvolupar una comercialització responsable.









Pot fer-se de diverses maneres:

Elaborant codis de conducta interns.

Establint mesures per afavorir la conciliació de la vida familiar i laboral dels treballadors del centre.

Formant els treballadors sobre els aspectes mediambientals relacionats amb la fabricació de productes de l’empresa.En l’àmbit empresarial afecta de manera positiva els resultats de les empreses. Per tant, s’ha de tenir present en la presa de decisions i, a l’hora de marcar els objectius, és convenient incorporar valors com l’ètica, la transparència i la responsabilitat cap a la societat.
Per altra banda, s’han de poder mesurar els resultats aplicació de la responsabilitat social.


L‘ètica empresarial:Definir l’ètica en els negocis pot resultar un tant subjectiu, hi ha una sèrie de normes d’educació, basades en el que es considera moralment correcte, de general acceptació; l’honradesa, el respecte a les lleis i al medi ambient i el compliment fiscals i amb els seus clients.
L’empresa ha d’aplicar l’ètica en totes les seves activitats: en la gestió, el servei que ofereix, la qualitat dels...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Economia
  • Economia
  • Economia
  • Economia
  • Economia
  • Economia
  • Economia
  • Economia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS