Educació, Educand i Educador

Páginas: 11 (2627 palabras) Publicado: 31 de marzo de 2012
1.- Explicar la idea d'educació, educand, educador i acció educativa que tenen els quatre autors.

Anton Makarenko
Educació: El propòsit fonamental és disciplinar l’individu de cara a aconseguir les característiques d’un bon socialista, com ara: comprensió de les accions, sentiment d’acompliment positiu, tenir certa voluntat creadora i defugir el profit personal. L’educació fomentarà aquestvalors i el sentit de progrés i millora col•lectiva.
L’educació dins aquest sentit pràctic i reformadora de la construcció i millora de la societat ha de tenir en compte la col•lectivitat en front de les necessitats de l’infant, que trobarà l’espai de joc, descans i atenció a l’entorn familiar més que no pas a la institució escolar, que ha de tenir un caràcter pràctic i enfocat a la millora de lacol•lectivitat mitjançant el treball. L’educació, doncs, té com a fi últim mantenir i defensar els principis de la revolució comunista mitjançant un procés interactiu amb la societat i els mitjans, que en última instancia també eduquen fomentant determinades conviccions i valors ideològics programats que s’assoliran mitjançant el treball grupal. Tot això, descarta la idea de llibertat individual,a pesar de què ell mateix parlar de possibilitar l’elecció, però puntualitza que un individu tria la forma correcta d’actuar, la única, la que “dicta” el sistema. I aquí rau la importància de l’educació com a eina que possibilita la disciplina desitjada i la de la resta d’influències ambientals, que han d’anar en el mateix camí, sense fissures.

Educand: Per allò dit abans, s’entén que l’educandserà el futur ciutadà soviètic, d’aquí la importància de la disciplina i de la intervenció de l’estat. Makarenko creu que l’acció sobre l’educand és d’una gran responsabilitat, la participació futura dels nens a la vida social i col•lectiva fa necessari que aquests siguin guiats tant a la família com a l’escola enfrontant-los a la vida d’una manera natural. Aquest guiatge s’ha de fer amb fermesai autoritat sense gaires explicacions, amb les eines que ell anomena règim, que ajuden a guiar normativament el procés de l’educand. Així, creu que l’individu, l’educand és mal•leable i mitjançant la disciplina incorporada a través de família, societat i mitjans i escola pot arribar a ser un ciutadà que subordinarà l’interès personal al de la comunitat.

Educador: Si vegem la seva biografiaentendrem que l’educador ha de ser una persona ben preparada pedagògicament, que observa i sap el que necessita l’alumnat a cada moment, en aquest sentit ho explicita amb la idea de règim, quan comenta que n’hi ha de diversos per aconseguir fins determinats en cada moment i que han d’evolucionar paral•lelament amb els avenços del nen, tot evitant l’estancament, doncs sinó no hi haurà progrés. Pel ques’ha dit, el treball de l’educador te una marcada vessant política i ideològica basat en l’ideal socialista. Així ha de ser exemple i per això participa i conviu al mateix entorn on exerceix. A més tot educador, encara que actuï sol ha d’estar en consonància amb d’altres educadors o amb la mateixa societat, seguint un criteri comú, sense innovacions no programades ni valorades prèviament.Acció educativa: Així les coses, l’educació soviètica ha de posar l’accent en la creació i el manteniment de la col•lectivitat, que ha de ser organitzada, unificada quan al criteri (únic), amb voluntat de millora constant (stajanovisme) i els mitjans per arribar a disciplinar la col•lectivitat són diversos, doncs Makarenko considera la família com entorn educatiu juntament amb les influències del’entorn que anomena forces constructives/educatives. I l’escola ha de ser reflex de tot plegat, així es potenciarà la tasca col•lectiva que estarà clarament organitzada i pretendrà la millora del conjunt, etc. Tot buscant la identitat col•lectiva com a la mateixa societat. La disciplina, doncs, serà l’objectiu, amb tota la seva càrrega ideològica plantejada clarament, doncs l’educand ha d’entendre...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Educadores y educandos
  • Educabilidad Y Educandidad Del Ser Humano
  • 2014 I FILO EDUC CUADRO PROBLEMAS DE LA EDUCACI N
  • caracteristicas linguisticas de educandos con necesidades educativas
  • Educació I Valors
  • Educació no formal i art
  • Interculturalitat i educació PAC1
  • Tic I Educació

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS