Educación emocional

Páginas: 5 (1001 palabras) Publicado: 29 de abril de 2014

De la primera sessió realitzada sobre l’assignatura d’Organització de l’espai escolar, materials i habilitats docents, m’agradaria ampliar la part on vam parlar de les necessitats de l’infant i centrar-me en l’educació emocional.
L’educació emocional és el procés educatiu que té com a objectiu el desenvolupament de les competències emocionals, aquest procés s’inicia des de la primerainfància i està present al llarg de tota la vida.
Les competències emocionals són molt importants ja que afavoreixen les relacions amb altres persones i amb un mateix, faciliten la resolució positiva de conflictes, entre d’altres. És a dir, les persones amb competències emocionals estan destinades a contribuir al benestar personal i social. Fins fa poc temps no s’havia tingut en compte la importància nila necessitat de l’educació emocional, però afortunadament cada cop hi ha més gent que hi pren consciència.
És important i necessari que l’educació emocional es posi en pràctica tant a l'escola com a la família, és tracta d’una responsabilitat compartida. L’escola ha de poder facilitar a les famílies el coneixement de l’educació emocional, i com integrar-la en el seu rol educatiu.
L’educacióemocional s’ha de practicar mitjançant metodologies vivencials i participatives. El docent ha de deixar que l’infant expressi sense prohibicions, les seves emocions; ha de permetre que l’infant s’equivoqui i aprengui a ser més autònom emocionalment; ha de preparar espais on el nen o la nena estableixi relacions amb els seus companys i facilitar la participació i col·laboració de les famílies.Parlant de l’espai escolar, una manera de proporcionar un bon clima d’afecte i seguetat a la classe és demanant a les famílies que ens proporcionin materials que formin part de l’experiència de l’infant, com ara joguines, fotografies o objectes.
La música, els contes i el joc són tres recursos que ajuden a treballar l’educació emocional. La música, amb la seva varietat d'estils, desperta les emocionsi les deixa fluir. Els contes permeten que els infants es posin en el lloc de l’altre, generen vincles emocionals i és un bon recus perquè canalitzi les seves emocions. Finalment el joc, facilita la interacció i l’expressió lliure dels sentiments i emocions.
Ja per acabar mencionaré algunes activitats per fomentar el desenvolupament de la consciència emocional són les següents:
Dibuixar caresque expressin diferents emocions.
Jugar ajuda als infants a desenvolupar-se emocionalment, aprenen a augmentar la seva tolerància a la frustració, a controlar la impulsivitat, a respectar els torns de paraules i ha escoltar amb atenció.
Cantar i ballar.
Ens trobem en una societat on es manifesta l’analfabetisme emocional, per tant hem de ser capaços d’educar els infants en educació emocional ique poc a poc això vagi canviant.

El reportatge visualitzat m’ha donat moltes idees per descriure el que voldria que passes si jo tingués un aula.
Primer el que tindria en compte és que la millor escola és la que menys ensenya als infants, i en canvi dóna més oportunitats a que l’infant pugui aprendre per ell mateix i al seu ritme. L’adult ha de ser l’acompanyant de l’infant en el seu procés dedesenvolupament.
El que m’agradaria si jo tingues una classe pròpia, és tenir un nombre d’alumnes reduït, per tal de poder establir una relació més personal amb cada infant, i poder conèixer-los millor. Els infants treballen millor en grups reduïts, per tant la classe disposaria de llocs on els nens i les nenes pugessin treballar en grups petits. Això és podria fer a través de tallers, racons,entre d’altres.
A la classe s’haurien de trobar els materials propis per a cada edat, ja que hem de respectar les bases maduratives dels infants, i no anticipar coneixements que no pertoquen amb la seva edat. A l’hora de seleccionar els objectes per a la classe es tindria en compte la creativitat de l’infant, ja que normalment els objectes dels quals disposen els infants ja han sigut pensats...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • EDUCACION EMOCIONAL
  • Educacion Emocional
  • eDUCACIÓN EMOCIONAL
  • Educacion emocional
  • educacion emocional
  • educacion emocional
  • Educacion emocional
  • Educación Emocional En La Eso

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS