Eidiki agogi

Páginas: 8 (1862 palabras) Publicado: 11 de marzo de 2012
[pic]


ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ – ΔΥΣΛΕΞΙΑ Ι (Distance Learning, 2008)



Εργασία 1

Ανάλυση δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο δυσλεκτικός μαθητής σε όλα τα γνωστικά επίπεδα και προτάσεις τρόπων αντιμετώπισης. Συνύπαρξη Δυσλεξίας και Δυσγραφίας. Περιγραφή της εικόνας ενός μαθητή με δυσλεξία και δυσγραφία σε συνάρτηση με τηνηλικία του (προσχολική – σχολική).












ΚΟΚΚΙΝΗ ΕΛΕΝΗ



















ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ




1. Εισαγωγή …………………………………………………………………….......3


2. Δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο δυσλεκτικός μαθητής
σε όλα τα γνωστικάεπίπεδα………………………………………………...…3


2.1. Προφορικός λόγος- τρόποι αντιμετώπισης……………………………..3
2.2. Ανάγνωση- τρόποι αντιμετώπισης……………………………………....4
2.3. Μαθηματικά- τρόποι αντιμετώπισης…………………………………....5
2.4. Ορθογραφία- τρόποι αντιμετώπισης…………………………………….6
2.5. Γραφή- τρόποι αντιμετώπισης……………………………………………6

3. Συνύπαρξη Δυσλεξίας και Δυσγραφίας. ΟρισμόςΔυσγραφίας…………….7


3.1. Περιγραφή εικόνας μαθητή με δυσλεξία και δυσγραφία
σε συνάρτηση με την ηλικία του (προσχολική-σχολική ηλικία)……………………………………………………………………….7


4. Επίλογος- Συμπεράσματα…………………………………………………...….8


Βιβλιογραφία



















1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ


Το σχολείο είναι μια μεγάλη πρόκληση για κάθε μαθητή σε όλα τα επίπεδα.Μια πρόκληση με καθημερινά αυξανόμενο βαθμό δυσκολίας, που ο μαθητής καλείται να αντιμετωπίσει με την αναμενόμενη επιτυχία. Κάποιοι μαθητές συναντούν δυσκολία στο να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις με αποτέλεσμα, αθροιστικά, να επηρεάζεται η απόδοσή τους ολοένα και σε μεγαλύτερο βαθμό.
Είναι απαραίτητη η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή αντιμετώπιση των δυσκολιών αυτών, έτσι ώστε οι μαθητές ναμπορούν να ανταπεξέλθουν στον φόρτο εργασιών, να συμβαδίζουν με τους συμμαθητές τους και να έχουν μια ισορροπημένη ψυχοσύνθεση. Αντίθετα, ο μαθητής δεν μπορεί να ακολουθήσει τους ρυθμούς των υπόλοιπων συμμαθητών του όσο σκληρά κι αν δουλέψει, χάνει την αυτοεκτίμησή του από τα συνεχόμενα αρνητικά σχόλια των δασκάλων, γονέων και συμμαθητών και συχνά παρατάει κάθε προσπάθεια.
Η δυσλεξία ανήκειστις ειδικές μαθησιακές δυσκολίες και αποτελεί τροχοπέδη στα παιδιά όσον αφορά τον γραπτό και τον προφορικό τρόπο έκφρασης, χωρίς να έχουν αιτιολογία οργανικής ή διανοητικής διαταραχής.


2. Δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο δυσλεκτικός μαθητής σε όλα τα γνωστικά επίπεδα.


Ο δυσλεκτικός μαθητής αντιμετωπίζει δυσκολίες στον προφορικό λόγο, στην ανάγνωση, στα μαθηματικά, στην ορθογραφίακαι στην γραφή. Η έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση σε αυτό το στάδιο μπορεί να βοηθήσει σε πολύ σημαντικό βαθμό τους δυσλεκτικούς μαθητές, γιατί παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, μπορούν να μάθουν τρόπους να τις ξεπερνούν και να διαπρέπουν.


2.1. Δυσκολίες στον προφορικό λόγο και τρόποι
αντιμετώπισης.
Αν και οι δυσλεκτικοί μαθητές δεν έχουν κανένα πρόβλημα στονπροφορικό λόγο, μιας και η δυσλεξία αφορά την γραφή και την ανάγνωση και όχι την ικανότητα του παιδιού να μιλάει, η συνύπαρξη των λοιπών μαθησιακών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν επηρεάζουν την απόδοση της έκφρασης του λόγου.


Έτσι σύμφωνα με την κα. Παπαδοπούλου (THACE, Ενότητα 4) οι δυσλεκτικοί μαθητές κομπιάζουν ανάμεσα στις λέξεις, ενώ μιλούν διστακτικά και σιγανά εξαιτίας της ανασφάλειάς τουςκαι μιλούν με μια μονότονη και άρρυθμη φωνή. Λόγω του φτωχού ενεργού λεξιλογίου τους, σε σχέση πάντα με την ηλικία τους, στον ελεύθερο λόγο εκφράζονται δύσκολα και λανθασμένα και για αυτό χρησιμοποιούν στερεότυπες λέξεις και εκφράσεις.
Η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του παιδιού, η ενθάρρυνσή του να συμμετέχει σε συζητήσεις, ο εμπλουτισμός του λεξιλογίου με συνεχή...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • que es agogia
  • Agogia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS