El bola

Páginas: 10 (2253 palabras) Publicado: 19 de diciembre de 2010
Intervenció amb families i atenció a menors en risc social

Helena Carrión Rosa
UF1 – NF2

“El Bola” és una pel·lícula espanyola de l’any 2000. Dura 88 minuts i el seu génere és la críticasocial i el maltractament. El director de la pel·lícula és l’Achero Mañas, i el seu protagonista, és en Joan José Ballesta. Es basa en la història d’un noi de Carabanchel, un barri de Madrid, que viu una situació molt díficil a casa; maltractaments físics i psíquics constants. Coneix a un nou company de classe i a la seva familia, i descobreix un nou món d’amor, unitat familiar i respecte mutuu.Tipus de maltractament infantil i indicadors

“El Bola” pateix diferents tipus de maltractament al llarg de la pel·lícula. Primerament, reb un maltractament físic important. El pare utilitza la violència com a forma de càstig habitual; donant´li cops al cap en el cas més lleu, i passant cada cop a una violència més extrema; patades, cops de puny, i finalment pallisses que en el cas que fossinreiterades, podrien acabar perfectament amb la vida d’aquest nen de només dotze anys. Els indicis d’aquest maltractament són fàcils de veure ja que es tradueixen en blaus, ferides, talls, inflamacións, etc. En el cas del Bola, l’Alfredo, el seu millor amic, descubreix aquests indicis quan s’han de canviar de roba perqué ha plogut i han acabat xops, llavors és quan pregunta al Bola com s’ho ha feti ell respòn que s’ha caigut, per tant, un altre indici d’aquest maltractament sería la negació de la mateixa per temor al maltractador, en aquest cas el pare.
També trobem maltractament psicológic per part, no només del pare, sinó també de la mare d’una manera indirecta. Els pares han estat marcats per un capítol molt dur a la seva vida, la mort d’un fill, i culpen al Bola i el comparen amb elgermà que no ha tingut. El pare li diu constantment que el que s’hauria d’haber mort és ell, infravalorant la vida d’aquest nen. També li diu inútil, i molts altres insults. Aquest maltractament és molt constant, i es podria dir que és la situació de cada dia a casa del Bola i la seva familia. El nen, al final de la pel·lícula, també comenta que el seu pare li ha fet beure’s la seva propia orina,maltracte físic pero sobretot psicològic, ja que és una humillació extrema. La conseqüència d’aquest fet és el carácter i la forma de ser que va formant la persona del Bola. És un nen que no es sent integrat en la seva colla d’amics, està amb ells però sempre té una actitud de distància amb tothom, és introvertit i fa coses que no són pròpies d’un nen normal, com el joc de les víes del tren, moltperillós i temeràri. Posteriorment, l’Alfredo, el nen amb el que estableix una forta amistat, i el seu pare, amb el que també crearà uns lligams d’afecte i carinyo molt forts, farán que se n’adoni que és molt insensat jugar a això, i que la única cosa que pot passar és que un dia tinguin un accident i el tren els atropelli. Al Bola tampoc el veiem en ningún moment jugant a jocs que seríen normalsper la seva edat, com fútbol o altres jocs de nens, ni al pati de l’escola ni a casa seva. Un altre indici de maltractament seria la falta reiterada a l’escola, ja que quan el pare li dona una pallissa el Bola s’ha de quedar a casa fins que se li curin les ferides. També observem que l’escola té un paper totalment passiu en aquesta situació, i que ni tan sols li pregunten que és el que ha passato truquen a casa per informar-se. Per part de la mare el malttractament no és tan directe, ja que ella també està sotmesa al pare, però la falta de comunicació i afecte amb el seu fill, per por, fa que el Bola no tingui ningun punt de recolçament dins de la seva familia.
Seqüeles i conseqüències per a la víctima del maltractament infantil
És obvi que el Bola viu una situació molt díficil i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Bolo
  • bola
  • bolas
  • EL BOLA
  • Bola
  • EL BOLA
  • el bola
  • El bola

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS