El Café de la Marina

Páginas: 20 (4831 palabras) Publicado: 12 de mayo de 2014
El Cafè de la Marina (1933)
de Josep Maria de Sagarra

Poema en tres actes


PREGUNTES:
1. Per què l’obra té el subtítol Poema en tres actes?
Aquesta obra té com a subtítol “Poema en tres actes” degut a que tota ella és un poema que s’ha dividit en tres actes diferents, els quals corresponen als patrons clàssics de plantejament, nus i desenllaç respectivament.

2. El títol El Cafède la Marina és literal? Què presenta? Sobre què informa? Té algun tipus de protagonisme el lloc del títol?
El títol de l’obra si que és literal perquè el nom del cafè allà on transcorre la major part de l’obra es diu “El Cafè de la Marina”, per tant presenta l’escenari i ens informa sobre el nom de la dona del Libori, el propietari del cafè.

3. Què és una acotació? En quin tipus de lletraestà escrita? Sobre què informen les acotacions inicials?
Una acotació teatral és tot el text que no pertany al diàleg dels personatges, és a dir, són les indicacions que ens informen sobre els moviments, les expressions, les actituds i les formes de parlar d’aquests. A més, les acotacions inicials, les quals acostumen a ser més llargues, també ens informen sobre les característiques del decorat, ellloc i el temps de l’acció, l’escenografia o el vestuari i els moviments dels personatges. Aquestes acotacions acostumen a aparèixer en lletra cursiva i entre parèntesis.

4. Hi ha personatges que tenen un nom simbòlic. Quins? Només per aquests noms podries fer una llista de personatges positius i de personatges negatius?
Els personatges, ja classificats en positius i negatius, són:
-Positius: Salvadora, Gracieta, Gallaret, Valent.
- Negatius: Rufí, Rufina, Moreno.

5. Segons l’edat dels personatges, en podríem fer dos grans grups?
- Primera generació: Libori, Salvadora, Rufí, Rufina, Luard, Baldiri, Bernat, Valent.
- Segona generació: Caterina, Rosa, Gracieta, Maria, Rafel, Claudi, Tià, Moreno, Antonet, Gallaret, Artista.

6. Quins són els personatges directament lligats alCafè del títol?
El Libori, propietari del cafè, i les filles la Caterina i la Maria. Tot i així al final de l’obra també hi estarà lligat el Claudi.
7. ACTE PRIMER: presenta els personatges i introdueix el conflicte.

7.1. En quin lloc i a quina hora es presenta l’acció?
L’acció es presenta al Cafè de la Marina, un cafè de mariners del Port de la Selva, al Cap de Creus, amb “llum de tarda”, ésa dir, al vespre.
7.2. Quins conflictes i quines afinitats hi ha entre els diversos personatges? Exemple: Escena II i XVII, relació entre Libori i Salvadora.
La relació entre el Libori i la Salvadora, igual que amb la resta de pescadors, és de confiança i per la manera d’expressar-se entre ells, de ja fa anys. Tot i així, la relació que té amb la Rufina és diferent, tal com veiem a l’escena V,perquè ens mostra un ambient més tens i de desacord, igual que passa amb ella i la Caterina, la Salvadora i varies persones més del poble. La relació que trobem entre el Rufí i a Rufina en ocasions també és com la descrita anteriorment, però ens acaba mostrant que s’estimen igualment tot i els conflictes que puguin tenir. La relació que té el Claudi amb la resta del poble també és força especialperquè molts cops va begut i acaba comportant enfrontaments, però en aquest personatge hi acabem veien un canvi des de que manifesta el seu amor cap a la Caterina, ja que torna a tenir una relació alegre i propera amb el altres. La Caterina ja des del principi té una relació de proximitat amb tothom, menys amb la Rufina, tal com hem esmentat anteriorment. Per una altra part, les dues amigues de laRosa i ella també tenen una bona relació. Finalment, la relació que trobem entre Bernat i Libori és més aviat cordial, i amb la resta del poble, distant.

7.3. Quines accions fan els personatges? Són les pròpies d’un cafè?
Els personatges de l’obra van al cafè a jugar cartes (els pescadors), a comprar beguda (la Salvadora), en ocasions es queden adormits (Rufí) i com a tots els cafès, a...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • cafe de la marina
  • cafe marina
  • Café de la Marina
  • El cafe de la marina
  • Cafe de la Marina
  • cafe de la marina
  • el cafè de la Marina
  • El Cafè de la Marina

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS