EL CÀNCER

Páginas: 10 (2353 palabras) Publicado: 21 de mayo de 2014
INSTITUT CRISTÒFOL DESPUIG · Ciències Del Món · 1er Batxillerat Científic

EL CÀNCER I LA LEUCÈMIA










15 DE MAIG DEL 2014
MARC MARTINEZ NAVARRO I GERARD QUERALT MAURESO
ÌNDEX

1 EL CÀNCER------------------------------------------------------- 1
2 LALEUCÈMIA---------------------------------------------------- 4
2.1. CAUSES DE LA LEUCÈMIA------------------------------ 6
2.2. SIMPTOMES DE LA LEUCÈMIA------------------------ 6
2.3. TRACTAMENT DE LA LEUCÈMIA---------------------- 8
2.3.1. QUIMIOTERAPIA---------------------------------- 8
2.3.2. RADIOTERAPIA------------------------------------ 9
2.3.3. INMUNOTERAPIA--------------------------------- 9
2.3.4.TRANSPLANTAMENT DE LA MÈDUL·LA ÒSSEA-10
3. CONCLUSIÓ------------------------------------------------------ 10
4. WEBGRAFIA----------------------------------------------------- 10






1.EL CÀNCER
El càncer és un tipus de malaltia en què un grup de cèl·lules que desenvolupen un creixement descontrolat es divideixen més enllà dels límits normals, poden provocar l’invasió idestrucció dels teixits adjacents i a vegades metàstasi (les cèl·lules cancerígenes s'estenen a altres punts del cos a través de la limfa i la sang). La majoria de càncers formen un tumor, però alguns, com per exemple la leucèmia, no ho fan. Alguns exemples de tipus de càncer són el càncer colorectal, el càncer de còlon, el càncer de fetge, el càncer de mama, el càncer de pell (melanoma), el càncer depròstata, el càncer de pulmó, la leucèmia, etc.
Quan les cèl·lules perden el control de la seva reproducció, es pot generar un tumor, una massa indiferenciada formada per una munió de cèl·lules que proliferen. Els tumors es diferencien en:
Tumors benignes: El tumor no envaeix els teixits que l’envolten ni afecta a la funció de l’òrgan on creix. Els tumors benignes s’anomenen amb el sufix –oma.Tumors malignes: Les cèl·lules del tumor tenen capacitat d’envair els teixits que l’envolten i disseminar-se a altres parts del cos. Un tumor maligne pot alterar seriosament la funció de l’òrgan en el qual s’ha desenvolupat i/o disseminar cèl·lules cancerígenes a traves del sistema limfàtic i del flux sanguini les quals poden envair altres òrgans i formar nou tumors anomenats metàstasis. Elstumors malignes s’anomenen amb els sufixos –carcinoma o -sarcoma però molts tumors malignes com el melanoma, seminoma, mesotelioma i limfoma, són de caràcter maligne tot i que el seu nom té una terminació semblant a la dels tumors benignes.
Una única mutació en el material genètic cel·lular no és capaç de transformar una cèl·lula sana en cancerosa ja que, es requereixen múltiples mutacions, les qualspoden produir-se per l'acció d'agents cancerígens externs com el fum del tabac, radiacions, substàncies químiques o agents infecciosos, o ser degudes a errors interns en els sistemes de reparació de l’ADN un conjunt d’enzims que revisen constantment el DNA acabat de sintetitzar i reparen aquestes lesions o mutacions.
Sistema SOS

Sistema d’escissió del ADN


Els gens mutats poden ser detres tipus :
• Oncogens : Promouen la divisió cel·lular i provenen d’una la mutació en els protooncogens un gens encarregats de la regulació del creixement i del cicle cel·lular.
• Gens supressors tumorals : Són els encarregats de detenir la divisió cel·lular i de provocar l'apoptosi. Si sofreixen mutacions que els inactiven perden la seva funció i intervenen en el procés tumoral ja que, lescèl·lules es divideixen sense control.
• Gens de reparació de l'ADN: Quan el sistema de reparació és defectuós com a resultat d'una mutació adquirida o heretada , la taxa d'acumulació de mutacions en el genoma s'eleva a mesura que es produeixen divisions cel·lulars . Segons el grau en què aquestes mutacions afecten oncogens i gens supressors tumorals , augmentarà la probabilitat de patir càncer....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Cancer
  • El cancer
  • Cancer
  • Cancer
  • Que es el Cancer.
  • cancer
  • Cáncer
  • CANCER

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS