El Dengue Cmc

Páginas: 9 (2082 palabras) Publicado: 24 de octubre de 2015
El dengue és una malaltia infecciosa causada pel virus de la dengue, del gènere flavivirus que és transmesa per mosquits, principalment pel mosquit Aedes aegypti. La infecció causa símptomes gripals, i de vegades evoluciona fins a esdevenir un quadre potencialment mortal, anomenat dengue greu o dengue hemorràgic. És una infecció molt estesa que es presenta en totes les regions tropicals isubtropicals del planeta. En els últims anys la transmissió ha augmentat de manera predominant en zones urbanes i semiurbanes i s'ha convertit en un important problema de salut pública, fins al punt que en l'actualitat, més de la meitat de la població mundial està en risc de contraure la malaltia. La prevenció i el control del dengue depenen exclusivament de les mesures eficaces de lluita contra elvector transmissor, el mosquit.
Aquests conceptes els tractarem amb més detall i deteniment a continuació:

HISTÒRIA
El Dengue, originat a l'Àfrica, es va estendre fora del continent entre els segles XV i XIX, a causa del desenvolupament de la marina mercant i la creixent migració de persones, especialment en els segles XVIII i XIX, el que va ocasionar que les ciutats portuàries creixessin is'urbanitzaran, creant condicions ideals per l'hàbitat del mosquit vector, Aedes aegypti. Durant els viatges marítims, el mosquit es mantenia viu en els dipòsits d'aigua dels cellers; d'aquesta manera, tant el mosquit com el virus es van expandir a noves àrees geogràfiques causant epidèmies separades pels intervals donats pels viatges marítims.
Hi ha diverses descripcions d'epidèmies durant el segle XVII,però el reporti més antic d'una possible epidèmia de dengue data entre els anys 1779 i 1780, quan una epidèmia va assolar Àsia, Àfrica i Amèrica del nord. El 1906, la transmissió pel mosquit Aedes va ser confirmada, i el 1907 el dengue era la segona malaltia (després de la febre groga) que es coneixia, que era produïda per un virus. Més investigacions científiques de l'època, realitzades per JohnBurton Cleland i Joseph Franklin Siler van completar el coneixement bàsic sobre la transmissió de la malaltia infecciosa. A més a més, la marcada expansió del Dengue durant i posteriorment a la Segona Guerra Mundial ha estat atribuït a la disrupció ecològica. Això mateix, ha permès que diferents serotips del virus s'hagin estès a noves àrees geogràfiques, i s'hagi convertit en una malaltiaemergent i preocupant en el nostre temps, per les noves formes mortals de febre hemorràgica.
  La febre hemorràgica i el xoc per dengue van ser per primera vegada referides a Amèrica central i Sud-amèrica en 1981, en persones que havien contret el serotip DENV-2, i que ja havien tingut contacte previ amb el serotip DENV-1.8 A principis dels anys 2000, el dengue s'ha tornat la segona malaltia més comunade les transmeses per mosquits, i que afecten els éssers humans -després de la malària. Actualment existeixen al voltant de 40 milions de casos de dengue i diversos centenars de milers de casos de dengue hemorràgic cada any.

EPIDEMOLOGIA
Distribució mundial de la malaltia
Sobretot en països sud i centre americans, importants brots de dengue tendeixen a ocórrer cada cinc o sis anys. La ciclicitaten el nombre de casos de dengue, es pensa que és el resultat dels cicles estacionals que interactuen amb una curta durada de la immunitat creuada per a les quatre soques (en microbiologia, d'una manera més bàsica pot definir com un conjunt d'espècies bacterianes que comparteixen, almenys, una característica) en les persones que han tingut el dengue. Quan la immunitat creuada desapareix, llavorsla població és més susceptible a la transmissió, sobretot quan la propera temporada de transmissió es produeix. Així, en el major termini possible de temps, es tendeixen a mantenir un gran nombre de persones susceptibles entre la mateixa població malgrat els anteriors brots, ja que hi ha quatre diferents soques del virus de la dengue i perquè nous individus són susceptibles d'entrar en la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Cmc
  • CMC
  • CMC
  • cmc
  • cmc
  • CMC
  • cmc
  • CMC

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS