el franquisme

Páginas: 8 (1764 palabras) Publicado: 6 de mayo de 2013
CARACTERÍSTIQUES DEL RÈGIM FRANQUISTA

En el règim es va eliminar la Constitució de 1931 i totes les llibertats individuals i col·lectives, es van abolir els estatuts d’autonomia, es va fomentar l’espanyolització de la població, i només va permetre l’existència d’un partit únic: FET y de las JONS. El general Franco, que concentrava tots els poders en la seva peronsa, va ser cap Nacional delpartit i Generalíssim de tots els exèrcits. Pel que fa la repressió, va ser molt dura i organitzada, i pel que fan els mitjans de comunicació es va establir un control de censura molt estricte.

Els pilars del règim

Els principals pilars del règim franquista van ser:

- L’Exèrcit: va ser el suport més destacat i va participar activament en el poder.
- L’Esglèsia: va obtenir un finançamentpúblic i va controlar el sistema educatiu i el predomini moral de la societat espanyola.
- El partit únic: es va encarregar de controlar els mitjans de comunicació i els càrrecs de l’administració.

ELS SUPORTS SOCIALS

El franquisme va rebre el suport de les èlits econòmiques i socials i dels propietaris agrícoles petits i mitjans del centre i el nord d’Espanya. A més, van tenir el suport deles classes mitjanes que patien el trauma de la guerra i veien el franquisme com una opció oportunista. Per últim, alguns sectors populars es van veure obligats a la passivitat política i al silenci degut a la forta repressió en el règim.

Els principals opositors al règim van ser els treballadors, que van protagonitzar les primeres mobilitzacions demanant millors condicions de vida ilaborals.

A Catalunya, els franquistes eren principalment industrials, propietaris agraris i grans comercials i financers. La representació catalana de la Falange era molt escassa i estava formada per alguns falangistes, membres d’altres grups d’extrema-dreta i alguns carlins. Però, els franquistes catalans no van tenir càrrecs importants en política degut a la desconfiança dels polítics catalans.REPRESSIÓ

El règim va voler eliminar a tots els contraris a través de la creació de lleis i organismes que permetéssin la repressió:

1939: Llei de responsabilitats polítiques (es va crear per tal de depurar les persones que havien col·laborat amb la República)
1940: Llei de repressió del comunisme i la maçoneria
1963: Tribunal d’Ordre Públic (l’exèrcit qui executava la políticarepressiva i les causes es jutjaven als consells de guerra fins que es va crear el TOP)

A Catalunya la proximitat amb la frontera va facilitar l’exili cap a França. Lluís Companys va ser detingut pels alemanys a Farnça al 1940 i el van lliurar als franquistes, qui el van executar per tal de crear un clima de por i terror.

Pel que fa la poplació empresonada, es van haver d’habilitar camps deconcentració ja que les presons es quedaven petites degut a la gran quantitat de presos. En aquests camps de concentració hi havia condicions higièniques pèssimes i això va provocar una gran mortalitat. Una part dels reclussos van ser enviats als batallons de treballadors dedicats treballar a les obres en reconstrucció.

Les mesures repressives van anar acompanyades de confiscaicons del patrimoni delsrepublicans. D’una banda, es van confiscar les propietats dels exiliats i dels polítics republicans; i d’altra banda els béns de tots els partits o associacions republicanes van passar a formar part del patrimoni franquista.

A més, el règim va dur a terme una depuració de l’administració per tal que no hi hagués cap oposat al franquisme en un càrrec administratiu.

A Catalunya, es vanperseguir les manifestacions lingüístiques i culturals no-castellanes d’actituds nacionalistes. A més, Franco va abolir l’Estatut de Catalunya, va posar fi a l’autogovern i va imposar el castellà com a única llengua oficial i de cultura.

RELACIONS INTERNACIONALS I EVOLUCIÓ DEL RÈGIM

La segona guerra mundial (1939-1945):

Com que Franco no estava en condicions d’involucrar-se en una...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Franquismo
  • Franquismo
  • Franquismo
  • Franquismo
  • El Franquismo
  • Franquismo
  • Franquismo
  • Franquismo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS