El Gran Dictador

Páginas: 6 (1338 palabras) Publicado: 1 de mayo de 2012
El Gran Dictador
En relació al film El Gran Dictador, treballeu les següents activitats i preguntes:
a) Explica quina era la situació política, econòmica i social d'Alemanya abans, durant i després de la 2a guerra mundial.
Alemanya va entendre que la seva derrota en la Primera Guerra Mundial, havia estat humiliant. El Tractat de Versalles havia estat especialment dur amb els alemanys.Tanmateix, el país havia quedat arrasat i la seva economia estava enfonsada. La nova República de Weimar, organitzada com un règim democràtic liberal, va haver de fer front a aquesta situació problemàtica, i amb no massa èxit. En aquest context de crisi, apareixen a Alemanya els nazis, com ho havien fet els feixistes a Itàlia.
L'any 1919, Drexler va crear un partit que, un cop sota la direcció deHitler (l'any 1921) va passar a ser el NSDAP, el partit nazi, des del que els nazis van intentar assolir el poder. L'any 1923, Hitler ho va intentar amb un cop d'estat (putsch de Munic), però va fracassar.
La recuperació econòmica que va experimentar el país a partir del 1924 (amb l'inestimable ajut del nordamericà Pla Dawes), va reduir les accions dels nazis.
La crisi econòmica a partir del 1929va fer reactivar l'oposició. Els nazis van anar guanyant adeptes entre una població abocada a l'atur i a la misèria. Gent de diversa extracció social va anar combregant amb els missatges demagògics dels nazis, que prometien a tothom solucions a la crisi.
La progressió electoral va fer que el president de la República Hindenburg nomenés Hitler canceller. Era el gener del 1933.
Poques setmanesmés tard, i aprofitant el cas de l'incendi del Reichstag, del que es va acusar falsament als comunistes, Hitler va convertir la República en un estat totalitari. Va suprimir les llibertats, va prohibir els partits polítics i els sindicats i va institucionalitzar un règim dictatorial, imposant els principis de la doctrina nazi. A la mort de Hindenburg (any 1934) va assumir tots els poders. Ja era el"Führer".
A diferència del feixisme, el nazisme va tenir un fort component racista i antisemita. Els jueus, acusats de ser els culpables de tots els mals que havia patit i patia el país, foren convertits en els principals enemics. Per això, la seva persecució i l'intent d'exterminar-los com a poble. Els camps de concentració, repartits per tot el Tercer Reich, foren testimonis muts de labarbàrie nazi, que va ser condemnada, després d'acabada la guerra, en els Judicis de Nuremberg.
Durant la Segona Guerra Mundial, Alemanya va arribar a dominar bona part d'Europa. El domini nazi s'escampava com una taca d'oli i trobava tant partidaris (els col.laboracionistes), com opositors (la Resistència).
Però després de les victòries van arribar les derrotes. L'Alemanya de Hitler fou vençuda pelsaliats (maig 1945). Hitler va preferir suicidar-se abans de lliurar-se. Amb la seva mort acabava el nazisme. Era la fi d'un malson.


b) Creus que varen ser importants les idees i actituds feixistes, racistes i totalitàries en l'esclat del conflicte bèlic?
Van ser important pel canvi i la reacció que va suposar però això no significa que fos correcte o fos la millor opció. Crec que hi haaltres formes de fer arribar a la població una idea i les actituds que va tenir Hitler no són, ni molt menys, les més adequades. Només van causar destrosses físiques i morals.


c) Comenta i analitza els conceptes i valors que exposa la pel·lícula, contraposant la pau i la llibertat amb el feixisme i el totalitarisme, la defensa de les pròpies idees, creences i conviccions amb la cobdícia ila set de poder.

El discurs final realça la importància de la llibertat personal per davant de qualsevol cosa, no ens hem de deixar influenciar ni dominar per persona que es creguin superiors a les altres tan sols per ser d'una raça diferent a les altres, hem d'aprendre a lluitar i no quedar-nos passius davant de les evidencies del món, aquest discurs pot ser perfectament aplicat a...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El gran dictador
  • Gran dictador
  • EL GRAN DICTADOR
  • El gran dictador
  • EL GRAN DICTADOR
  • El gran dictador
  • El Gran Dictador
  • el gran dictador

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS