El Iter

Páginas: 9 (2110 palabras) Publicado: 11 de abril de 2011
ENERGIA NUCLEAR DE FUSIÓ

L'ITER
ALUMNE: JOAN MORA GRAU 1BACA

ÍNDEX 1 BREU INTRODUCCIÓ A LA FUSIÓ NUCLEAR
2 QUÈ ÉS L'ITER? 3 QUÈ ÉS PRETEN A L'ITER?

4 COMBUSTIBLE NECESSÀRI PER A DUR A TERME LA FUSIÓ NUCLEAR AL REACTOR DE L'ITER 5 EN QUÈ POT BENEFICIAR-NOS O PERJUDICAR-NOS EL PROJECTE DE LA FUSIÓ NUCLEAR DE L'ITER? 6 PERÒ COM ÉS CONSEGUIRÀ CALFAR EL PLASMA EN LA FUSIÓ NUCLEAR EN ELPROJECTE DEL REACTOR DE FUSIÓ DE L'ITER? 7 PERÒ ACTUALMENT QUE S'HA ACNSEGUIT AMB LA FUSIÓ NUCLEAR? 8 A MÉS; COM PODEM APROFITAR AQUEST TREBALL A CLASSE? 9 FONTS PER PODER REALITZAR AQUEST TREBALL

1 BREU INTRODUCCIÓ A LA FUSIÓ NUCLEAR
El procés de fusió nuclear es dona per exemple al nucli del Sol. La llum visible que observem i la sensació de calor són conseqüència d'aquest procés. La fusiónuclear és aconseguida després de fusionar-se nuclis d'àtoms d'hidrògen resultant àtoms d'heli que són més pesats i unes grans quantitats d'energia. Segons la fòrmula d'Einstein E=m·c ² ; la masa d'els nuclis d'hidrogen multiplicats per una gran cuantitat de velocitat al quadrat com és la de la llum que és produida per la força gravitatòria que és dona a certs punts de l'univers hi donara una granquantitat d'energia, la de fusió. La temperatura a la que es dona aquest fenòmen a l'interior del Sol és de 15 milions de graus Celsius ja que la velocitat que és mouen les particules hi donen una gran quantitat de calor.

Tot i això aquest procés de fusió nuclear a l'univers té un diferent enfocament a la Terra: La ciència actual ha identificat la fusió més eficient per portar a terme allaboratori com la reacció entre dos isòtops d'hidrogen (deuteri i triti) però la temperatura per a dur-la a terme és de 150 milions de graus Celsius, deu vegades més que la temperatura del nucli del Sol. A aquestes temperatures extremes els electrons es separen dels nuclis formant-hi plasma amb càrrega elèctrica, el que pot produir una fusió entre nuclis d'àtoms. 2 QUÈ ÉS L'ITER? L'ITER (InternationalThermonuclear Experimental Reactor) és un projecte de gran complexitat ideat per a aconseguir la fusió nuclear, és el tercer projecte científic més car de l'història. El seu objectiu és provar tots els elements necessaris per a la construcció i funcionament d'un reactor de fusió nuclear que serviria de demostració comercial, a més de reunir els recursos tecnològics i científics dels programesd'investigació desenrotllats.

Instal·lacions de l'ITER

Hi intervenen molts païssos com els de l'UE, Japó, Rusia, E.E.U.U, l'India, Xina, Canadà i Corea del Sud.

3 QUÈ ÉS PRETEN A L'ITER? A l'ITER, la reacció de fusió s'aconseguirà mitjançant un dispositiu anomenat tokamak que utilitza camps magnètics per a contindre i controlar el plasma calent. La fusió entre el deuteri i el triti produirà unnucli d'heli, un neutró i energia.

Imatge del dispositiu Tokamak

Imatge del dispositiu Tokamak

L'idea bàsica del funcionament d'aquest dispositiu és la següent; els nucli d'heli porten una càrrega elèctrica que respon als camps magnètics del tokamak, i queden confinats en el plasma. No obstant això el 80% de l'energia produïda es deixa portar pel plasma del neutró que no té càrregaelèctrica i per tant no afectat per camps magnètics. L'energia dels neutrons serà absorbida per les parets que rodegen el tokamak, transferint la seua energia a les parets en forma de calor.

Imatge del dispositiu Tokamak

En l'ITER, esta calor es dispersa a través de torres de refrigeració en la demo prototip de plantes de fusió i en

el futur de les instal·lacions industrials de fusió, la calors'utilitza per a produir vapor i per mitjà de turbines i alternadors aconseguir la producció d'energia elèctrica.

4 COMBUSTIBLE NECESSÀRI PER A DUR A TERME LA FUSIÓ NUCLEAR AL REACTOR DE L'ITER
A pesar de poder utilitzar la combinació de diferents isòtops d'elements lleugers per a poder aconseguir la fusió, amb el deuteri i el triti, la reacció ha sigut identificada com la més eficient per...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Iteraciones
  • ITER
  • iteres
  • Iter criminis e iter victimae
  • Iter criminis
  • Iterativo E Incremental
  • Rodrigo Iter
  • Iter Criminis

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS