El Manual De Kyoto

Páginas: 7 (1582 palabras) Publicado: 28 de enero de 2013
HORITZONS DE KIOTO

En aquest llibret, Joan Carrera i José Ignacio González Faus ens presenten un problema invisible entre nosaltres. Molts de nosaltres no som suficientment conscients del que està succeint globalment. Però si ens interessem pel tema, ens adonarem de que pobresa i degradació ambiental són dos problemes que estan relacionats. Si a ecologia apliquéssim un tractament precoç,s’evitarien moltes despeses econòmiques.

En els països occidentals el medi ambient s’està controlant, i cada cop més hi ha mes lleis que ho regulen. Les indústries d’altra banda incrementen les mesures ecològiques per tal de contaminar el mínim possible. Tot i així, aquestes mesures tenen un elevat cost i molts països en via de desenvolupament no les poden aplicar.

L’autor, ens recorda que el fetdenunciant per algunes ONG’s i moviments ecologistes és el deute ecològic que tenen els països que van realitzar abans la industrialització envers als que l’han començat més tard, ja que aquests últims es veuen obligats a realitzar-la d’una manera més costosa.

Amb aquesta qüestió és quan es comença a parlar de “eco-economia”, que mostraria que el sistema econòmic actual no funciona per leslimitacions ecològiques, la injustícia en la distribució de riquesa i un permanent conflicte per assegurar el control de les fonts energètiques que sovint ha causat guerres.

Ens ocupa el tema ecològic o tan sols ens preocupa?

Segons diferents enquestes realitzades, l’ecologia és un dels temes que més preocupen als habitants dels països occidentals. En Joan Carrera es pregunta si és un problemanou per a la humanitat. Per aquest motiu, caldria aprendre del passat i deixar de creure que la ciència arreglarà tots els problemes en un futur proper.

Els primers moviments ecològics van néixer en països desenvolupats i van actuar movent molta gent davant de problemes que els afectaven de manera molt directa, com la destrucció de boscos o els abocadors d’escombreries molt propers als seusdomicilis. Avui dia, aquests moviments existeixen en tots tipus de països i treballen sobretot en problemes de subsistència diària, ja que alguns problemes ecològics com la falta d’aigua poden comportar dèficits alimentaris.

L’autor, ens dona unes raons per les quals posposem aquest problema.
En primer lloc, només ens mobilitzen aquells problemes que ens afecten o afecten el nostre entorn mésproper. Molt sovint, quan es llegeixen dades alarmants i catastròfiques aconsegueixen insensibilitzar al lector.

En segon lloc, tenim poca percepció del risc, ja que els efectes de degradació ambiental són lents i invisibles, com les radiacions que trenquen la capa d’ozó. Per aquest motiu cal més treball educatiu.

En tercer lloc, es pensa que ja ho solucionaran els polítics i la gent experta,però en realitat són aquelles petites accions diàries les que transformen el problema.

En quart lloc, els ciutadans tenen la impressió que el discurs ecologista és exagerat i confien en que la mateixa ciència ja resoldrà els problemes.

En cinquè lloc, hi ha algunes dades científiques que es contradiuen, ja que falten models experimentals i es fan hipòtesis que tenen en compte moltesvariables. A més, molts dels efectes són a llarg termini i, conseqüentment, molt difícils de mesurar.

En sisè lloc, s’acostuma a defensar el nostre sistema de vida actual, ja que l’ecologisme qüestiona el nostre confortable model. Per tant, és percebut com una amenaça al nostre benestar actual.



Per què són importants els moviments ecologistes?

En aquest punt, Carrera ens comenta que hi hadiferents moviments socials entre els que hi ha una gran diferència però que aquests estan interactuant actualment de forma globalitzada per poder trobar solucions globals, ja que es tracta d’un problema a nivell mundial. A més, aquests moviments tenen la força de la mobilització social, que mostra el poder que està en mans dels ciutadans.

Quines característiques té l’ecologisme en general?...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Kyoto
  • KYOTO
  • Kyoto
  • Kyoto
  • Kyoto
  • Kyoto
  • kyoto
  • kyoto

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS